Beko OmzetBarometer: Beeld is positief maar de omzet blijft grillig

Een analyse van de Beko OmzetBarometer over de eerste 22 weken van 2017 laat zien dat de gemiddelde omzet 2 procent hoger ligt dan in dezelfde periode van 2016. Dat is een licht herstel, maar in echte juichstemming zijn de meeste bakkers nog niet.

Licht herstel

Senior Bedrijfsadviseur Chiel van den Hout van Beko Advies legt uit hoe dit komt: “Over de eerste 22 weken is het aantal aankopen ongeveer 1 procent hoger. Dat is een heel licht herstel, want dat zat de laatste jaren qua index onder de 100. Het aankoopbedrag is ook wat hoger. Deels door prijsverhogingen en deels door aankoop van andere, duurdere producten. Dit heeft ongetwijfeld ook met het algemene economische herstel te maken. Met het koude weer was de omzet rond de Paasdagen bij de gemiddelde bakker beter dan in 2016. Op de dagen rond Hemelvaart en Pinksteren is het beeld heel divers. Waar de één omzet mist omdat klanten elders verblijven, heeft de ander juist extra omzet van dagjesmensen en toeristen."

Grillig

Van den Hout: “ Consumenten geven hun geld ook anders uit dan tijdens de crisis. Aankopen die zijn uitgesteld, vakanties en vaker uit eten bijvoorbeeld.” Volgens Van den Hout moet de speciaalzaak zich nog verder gaan onderscheiden. “Natuurlijk moet bij de ambachtelijke bakker het lekkerste brood en banket liggen, maar ook producten die bij de supermarkt niet te koop zijn. Bij de ambachtelijke versspecialist dus geen 'Sjoemelbrood', zoals Fred Tiggelman dit in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde noemde. Bovendien is de kennis van medewerkers over deze broden steeds belangrijker aan het worden. Op verwenmomenten weten de meeste consumenten de weg naar de speciaalzaak wel te vinden en kopen ze meer dan voorheen. Op andere momenten is dit, om wat voor reden dan ook, toch een stuk minder. Het beeld is positief, maar de consument en dus de omzet, blijft grillig.”

De Beko OmzetBarometer is een gezamenlijk initiatief van Beko Advies en Flynth Accountants en Adviseurs. Meedoen is gratis. De Beko OmzetBarometer kunt u gebruiken op elk gewenst moment en op elke locatie. Simpel invoeren leidt tot waardevolle getallen en grafieken. Neem contact op met Beko Advies om u op te geven voor de Beko OmzetBarometer: tel. 088-20 23 200 of per mail info@beko-advies.nl.

Lees ook
Bereid u voor op decemberdrukte

Bereid u voor op decemberdrukte

De drukke decembermaand komt eraan en het coronavirus is de deur nog niet uit. Er gelden nog steeds allerlei beperkende maatregelen, die naar verwachting ook eind 2020 nog wel zullen gelden. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te kunnen bedenken dat het een bijzondere en nog drukkere decembermaand zal worden dan altijd al het geval is.

Een machine vindt geen betere machine uit

Een machine vindt geen betere machine uit

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag op bezoek ga bij machinefabrikanten en eindeloos kan kijken naar filmpjes van ingenieuze bakkerijmachines. Dat ik het leuk vind om in een bakkerij te kijken wat er slimmer, handiger, of beter kan en dat ik er blij van word als er weer een nieuwbouwproject ‘bakkerij’ op mijn pad komt.

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten zijn tijdens de coronacrisis meer gaan kopen bij de lokale versspecialist. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat bij slagers de omzet met 36 procent groeide en bij groenteboeren met 40 procent. Voor bakkers was dit 16 procent.

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...