Bekendmaking IJssalon van het Jaar op 1 april

Ijssalon van het jaar logo 2020-2021

Op donderdag 1 april om 15.00 maakt presentatrice Mascha de Rooij de winnaar van de titel IJssalon van het jaar bekend. Dit gebeurt live vanuit de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem en is via een livestream te volgen. Vanwege de voortdurende coronapandemie is óók het jaartal 2021 aan de titel toegevoegd.

De branchevereniging voor ijsbereiders, Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, en beursorganisator Easyfairs zetten de samenwerking die in december 2020 is aangekondigd voort. Achter de schermen werken de wedstrijdcommissie en team PR van Easyfairs nauw samen om er op 1 april een feestelijke gelegenheid van te maken. “Feestelijk, maar uiteraard binnen de geldende coronamaatregelen”, benadrukt gastheer Rowdy van den Nieuwenhuizen namens Easyfairs. “De finalisten zijn uitgenodigd in onze foyer. Via livestream kan het publiek meekijken. En meegenieten uiteraard!” De datum, 1 april, is overigens géén grap, verzekert wedstrijdvoorzitter Theo Clevers. “Deze donderdag is gekozen omdat hij nog net voor Pasen valt. Een gunstig moment voor de winnaar om de titel bekend te maken aan het publiek.”

Plan B

Met het verplaatsen van de Bakkersvak & IJs-Vak naar 7, 8 en 9 maart 2022 werd ook duidelijk dat de uitreiking van IJssalon van het Jaar niet langer op de vertrouwde manier kon plaatsvinden. "We gingen al snel over op plan B”, vertelt Van den Nieuwenhuizen. De vertegenwoordigers van de ambachtelijke ijsbranche spraken het vertrouwen naar ons uit om ook de digitale uitreiking van de ‘IJssalon van het Jaar’ op de vertrouwde locatie in Gorinchem te laten plaatsvinden. Hiermee zetten we onze prettige samenwerking voort."

Finalisten 2020

De finalisten voor de titel IJssalon van het Jaar werden bekendgemaakt na de IJs-vakwedstrijden in maart 2020. De top-3 van zowel de wedstrijd om De Gouden IJsspatel (lekkerste kersenijsje van Nederland) als De Gouden IJscreatie (beste ijscoupe van Nederland) dingt mee in de titel. Na het terugtrekken van een van de kanshebbers, De IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen, zijn dit de 5 finalisten:

Vlak voor Pasen

De finalisten zijn stuk voor stuk onderworpen aan een onaangekondigd bezoek van de vakjury én een hygiëne-inspectie. Waar normaalgesproken de winnaar van deze prestigieuze titel aan het begin van de zomer – dus vlak na de vakwedstrijden – wordt uitgereikt, moesten de finalisten aanzienlijk langer in spanning wachten. Door de eerste lockdown werd de jurering verplaatst naar augustus. En door de voortdurende situatie rondom het nieuwe coronavirus en de gestelde maatregelen, bleef een feestelijke uitreiking uit. "In de winter met de bekendmaking komen, had geen zin", zegt wedstrijdvoorzitter Clevers. "Dan zijn de meeste ijssalons gesloten. Daarom kiezen we ervoor om nu, midden in de lente en vlak voor Pasen, het verlossende woord te brengen."

Ook 2021 

Niet alleen 2020, maar ook 2021 gaat de boeken in als ‘coronahiaat’. Een jaar waarin evenementen niet konden plaatsvinden. Daarom is ervoor gekozen om de titel IJssalon van het Jaar te voorzien van zowel het jaartal 2020 als 2021. "Zo kan de winnaar, maar kunnen ook de finalisten het maximale uit deze bekroning halen", pleit Clevers. Daarnaast grijpt de organisatie de gelegenheid ook meteen aan om het logo een opfrisbeurt te geven. Het resultaat is een strakke, up to date versie van het bekende logo. Zowel voor de winnaar als voor de finalisten is een variant beschikbaar. "De vijf deelnemers krijgen de logo’s toegestuurd en mogen deze gebruiken in al hun digitale en fysieke uitingen."

Livestream

De bekendmaking van IJssalon van het Jaar 2020/2021 vindt plaats vanuit de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem. Mascha de Rooij, vaste presentatrice van de IJs-vakwedstrijden, neemt de presentatie op zich. De winnaar wordt op een bijzonder toepasselijke wijze bekendgemaakt. Slechts een select aantal genodigden is hierbij. Via de website van Bakkersvak/IJsvak is de livestream te volgen. Houd de social media-kanalen van Ambachtelijk IJscentrum en Bakkersvak in de gaten voor updates; meld je aan voor het Facebook-event ‘Bekendmaking IJssalon van het Jaar 2020/2021’ om een notificatie te ontvangen wanneer de livestream van start gaat.

IJs-vakwedstrijden

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

Lees ook
IJsie Prima is IJssalon van het jaar 2020/2021

IJsie Prima is IJssalon van het jaar 2020/2021

Zojuist is tijdens een online evenement bekend gemaakt dat IJsie Prima de winnaar is van de verkiezing IJssalon van het Jaar 2020/2021.

Zo pakte IJssalon Lo Solé de coronacrisis aan – met tips van concullega’s

Zo pakte IJssalon Lo Solé de coronacrisis aan – met tips van concullega’s

“We zijn behoorlijk creatief geweest”, vertelt Joep Minten als we hem vragen hoe hij en Inge Groenewegen van ijssalon en lunchroom Lo Solé de coronacrisis hebben aangepakt. Van familieboxen met ijstapas tot samenwerking met andere ondernemers, een webshop en tijdelijk een extra terras aan de overkant van de weg: “Het is niet onze aard om af te wachten.”...

Kleine stap naar ambachtelijk ijs

Kleine stap naar ambachtelijk ijs

Van ambachtelijk brood en banket bakken is de stap naar ambachtelijk ijs draaien snel en eenvoudig te zetten. Zeker met een professionele partner die alles in huis heeft: van ijsmachines, klimaattechniek, koel- en vriescellen en trainingen tot de totale aankleding van ijssalons. En niet te vergeten al het onderhoud. Dit is stop-shopping in optima forma....

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...