Bedrijfsopvolging bakkerijbranche erkend als serieus probleem

overleg opvolging bakkerijbranch

De bakkerijbranche kampt met onvoldoende serieuze overnamekandidaten. Dat erkennen het Echte Bakkersgilde, Heerlijk & Heerlijk, Ambachtsbakker, Top Bakkers, Bakeplus, Beko, Kredietunie Bakkerij Ondernemers, Nationale Bakkerij Academie, NBOV en NEBAFA. “Deze problematiek raakt ons allemaal”, onderschrijven de partijen. “Zonder enthousiaste opvolgers bestaat er op termijn geen succesvolle sector meer.”

De noodklok is geluid. Er zijn meer verkopers dan kopers in de markt en goede, succesvolle bakkersbedrijven dreigen zonder overnamekandidaten te komen. Daarom schoven bovenstaande partijen op 11 juli jongstleden op uitnodiging van voorzitter en marketingstrateeg Hanno Spanninga (FoodResult), Bakkerijopvolgersgezocht.nl en Bakkers in bedrijf met elkaar aan tafel. “De problemen op dit gebied reiken verder dan de voordeur van ons eigen bedrijf of onze eigen organisatie”, aldus Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde. Patrick Tissen, directeur van Top Bakkers, beschrijft het afbreukrisico dat ontstaat wanneer er onvoldoende opvolging is: “Als ik geen landelijke dekking houd, heeft dit gevolgen voor het voortbestaan van Top Bakkers.”

Verkoopklaar

Silvia van Nieuwland, namens Beko Advies betrokken bij Bakkerijopvolgersgezocht.nl, schetst de bestaande problematiek. Het is enerzijds moeilijk om de juiste overnamekandidaten met interesse voor een bakkersbedrijf te vinden. “We hebben geen zicht op wat er van de scholen komt. Daarnaast ontstaat een groep zij-instromers, met weinig tot geen belangstelling voor een traditioneel bakkersbedrijf. Zij beginnen vanaf nul voor zichzelf. Ook de groep allochtone bakkers, waarin veelbelovende talenten met belangstelling voor de Nederlandse bakkerijbranche opstaan, hebben we amper in beeld.”

Anderzijds reikt het probleem verder dan een tekort aan enthousiaste, talentvolle opvolgers alleen. “Een deel van de bedrijven in de sector heeft een negatief economisch resultaat, waardoor ze moeilijker verkoopbaar zijn. Bovendien beginnen ondernemers te laat met het verkoopklaar maken van hun bedrijf. Veel werkgevers willen daarnaast niet bekend maken dat zij zich voorbereiden op verkoop, terwijl zich juist onder hun medewerkers soms goede potentiële opvolgers bevinden.”

Vervolgoverleg

De partijen zijn het erover eens dat het gebrek aan bedrijfsopvolging een probleem is dat gezamenlijk dient te worden aangepakt. De eerste concrete plannen zijn voorzichtig gesmeed. “Niet alleen aanpakken, ook dóórpakken”, is de algemeen heersende moraal. “Want”, zeggen de aanwezigen, “er is nog altijd een heel goede boterham te verdienen in onze mooie sector.” Op 12 september vindt een vervolgoverleg plaats.

Lees ook
Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

Met Beko naar Sigep 2020

Met Beko naar Sigep 2020

De beurs Sigep is een begrip in de ijswereld. Ieder jaar trekken ijsbereiders naar deze grootste ijsbeurs ter wereld in Rimini voor de laatste trends en ontwikkelingen. Ook kan er veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie worden opgedaan. Beko organiseert een reis naar deze beurs.

Beko lanceert de focaccia bundel

Beko lanceert de focaccia bundel

De focaccia is een veelzijdig product waarmee de bakker goed kan inspelen op nieuwe consumenten gewoontes. Daarom presenteert Beko de focaccia bundel. Deze bundel bevat 21 recepten, van zoet tot hartig en van basic tot exclusief. Door te spelen met formaat, vorm en smaak kan de bakker eindeloos variëren.

Broodbakker gezocht omgeving Amsterdam

Broodbakker gezocht omgeving Amsterdam

Functieomschrijving: Als Broodbakker/Deegmaker ga jij mee werken binnen een enthousiast team. Je draagt dagelijks je steentje bij aan o.a. het produceren van klein...

Broodbakker Ambachtelijk omgeving Barneveld

Broodbakker Ambachtelijk omgeving Barneveld

In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot Z en volgens een...

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York USA? Brood, Banket of All Round? We zoeken 3 bakkers voor de zomer in een luxe badplaats...