Bedrijfsopvolging bakkerijbranche erkend als serieus probleem

overleg opvolging bakkerijbranch

De bakkerijbranche kampt met onvoldoende serieuze overnamekandidaten. Dat erkennen het Echte Bakkersgilde, Heerlijk & Heerlijk, Ambachtsbakker, Top Bakkers, Bakeplus, Beko, Kredietunie Bakkerij Ondernemers, Nationale Bakkerij Academie, NBOV en NEBAFA. “Deze problematiek raakt ons allemaal”, onderschrijven de partijen. “Zonder enthousiaste opvolgers bestaat er op termijn geen succesvolle sector meer.”

De noodklok is geluid. Er zijn meer verkopers dan kopers in de markt en goede, succesvolle bakkersbedrijven dreigen zonder overnamekandidaten te komen. Daarom schoven bovenstaande partijen op 11 juli jongstleden op uitnodiging van voorzitter en marketingstrateeg Hanno Spanninga (FoodResult), Bakkerijopvolgersgezocht.nl en Bakkers in bedrijf met elkaar aan tafel. “De problemen op dit gebied reiken verder dan de voordeur van ons eigen bedrijf of onze eigen organisatie”, aldus Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde. Patrick Tissen, directeur van Top Bakkers, beschrijft het afbreukrisico dat ontstaat wanneer er onvoldoende opvolging is: “Als ik geen landelijke dekking houd, heeft dit gevolgen voor het voortbestaan van Top Bakkers.”

Verkoopklaar

Silvia van Nieuwland, namens Beko Advies betrokken bij Bakkerijopvolgersgezocht.nl, schetst de bestaande problematiek. Het is enerzijds moeilijk om de juiste overnamekandidaten met interesse voor een bakkersbedrijf te vinden. “We hebben geen zicht op wat er van de scholen komt. Daarnaast ontstaat een groep zij-instromers, met weinig tot geen belangstelling voor een traditioneel bakkersbedrijf. Zij beginnen vanaf nul voor zichzelf. Ook de groep allochtone bakkers, waarin veelbelovende talenten met belangstelling voor de Nederlandse bakkerijbranche opstaan, hebben we amper in beeld.”

Anderzijds reikt het probleem verder dan een tekort aan enthousiaste, talentvolle opvolgers alleen. “Een deel van de bedrijven in de sector heeft een negatief economisch resultaat, waardoor ze moeilijker verkoopbaar zijn. Bovendien beginnen ondernemers te laat met het verkoopklaar maken van hun bedrijf. Veel werkgevers willen daarnaast niet bekend maken dat zij zich voorbereiden op verkoop, terwijl zich juist onder hun medewerkers soms goede potentiële opvolgers bevinden.”

Vervolgoverleg

De partijen zijn het erover eens dat het gebrek aan bedrijfsopvolging een probleem is dat gezamenlijk dient te worden aangepakt. De eerste concrete plannen zijn voorzichtig gesmeed. “Niet alleen aanpakken, ook dóórpakken”, is de algemeen heersende moraal. “Want”, zeggen de aanwezigen, “er is nog altijd een heel goede boterham te verdienen in onze mooie sector.” Op 12 september vindt een vervolgoverleg plaats.

Lees ook
Ambassadeurs

Ambassadeurs

In de media werd recent geroepen dat er steeds meer bakkerijen in Nederland zijn. Uit cijfers van het GFK blijkt dat het marktaandeel van het ambacht in 2021 verder is gestegen. Recent organiseerde de NBOV met het Bakery Institute een Startersdag en deze zat binnen no-time vol. Zonder grote campagnes zet het ambacht zich dus steeds beter en meer op...

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren – deel II

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren – deel II

“Bewandel het creatieve pad.” Zelfbenoemd inspiratiemanager van de Efteling Frans Goenee hield op verzoek van Bakeplus twee dagen lang een zaal vol bakkers een spiegel voor. Het ging over de Efteling, maar Frans’ tips zijn zeker ook van toepassing op de bakkerij (en het dagelijks leven!).

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren

“Bewandel het creatieve pad.” Zelfbenoemd inspiratiemanager van de Efteling Frans Goenee hield op verzoek van Bakeplus twee dagen lang een zaal vol bakkers een spiegel voor. Het ging over de Efteling, maar Frans’ tips zijn zeker ook van toepassing op de bakkerij (en het dagelijks leven!).