Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans_op rijs met_persfoto

Bas Gommans gaat in mei 2022 examen doen voor de titel Meester Boulanger. Hij traint momenteel hard voor dit examen. Zijn reis naar de meestertitel legt hij online vast op de website www.oprijsmetbakkerbas.nl.

De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn de hoogst haalbare waarderingen binnen de ambachtelijke bakkerijbranche. Deze titel krijgen bakkers niet zo maar, in het Meesterexamen worden boulangers en patissiers getoetst op hun niveau en moeten ze aantonen dat ze alle facetten van het vak beheersen. De kandidaten moeten minimaal tien jaar praktijkervaring hebben en excellent vakmanschap aan kunnen tonen aan de hand van werkervaring, opleidingen en vakwedstrijden.

Bas Gommans

Vanwege deze hoge eisen is het al een prestatie dat Bas Gommans toelating heeft gekregen tot het traject naar de Meestertitel. Momenteel besteed Bas veel tijd aan praktijkstudie en voorbereiding op het examen. Hij traint drie dagen per week in zijn bakkerij in Horst. Als het Bas lukt om het theorie- en praktijkexamen positief af te leggen, mag hij zichzelf levenslang Meester Boulanger noemen.

Bas Gommans is een avonturier die zich volledig op het mooiste beroep ter wereld heeft gestort. Hij geeft brood de tijd om rustig te rijzen, maar zelf doet hij alles in de hoogste versnelling. Van reizen naar andere continenten tot het zwemmen met haaien, en van fanatiek sporten tot bourgondisch genieten met vrienden. Van Bas mag het altijd een tikje spannender, gewaagder en ruiger. Als lid van het Echte Bakkersgilde behaalde hij eerder al alle mogelijke prijzen. Zo werd Bakkerij Gommans al twee keer benoemd tot Beste Echte Bakker van Nederland. Dit bewijst als geen ander dat deze vierde generatie bakker het vak van voor tot achter kent. Maar de strijdlust is nog niet gestild. Bas gaat nu voor het hoogst haalbare binnen de branche om zich de achtste Meester Boulanger van Nederland te kunnen noemen.

Meestertitel

Negen bakkers mogen in Nederland de meestertitel dragen. Er zijn zeven Meester Boulangers. Dit zijn Mark Plaating, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Wietse Schiere, Peter Bienefelt, Daan Hesseling en Robèrt van Backhoven. Robèrt van Beckhoven is de enige bakker die zich naast Meester Boulanger ook Meester Patissier mag noemen. De andere Meester Patissiers zijn Rudolph van Veen en Hidde de Brabander.

Dossiers
Lees ook
Sirha Europain zet de Franse bakkerij centraal

Sirha Europain zet de Franse bakkerij centraal

Van 22 tot 25 januari 2022 heet Europain professionals uit de bakkerijbranche weer welkom in Parijs om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen in de Franse bakkerij.

NBOV lobbyt vanwege hoge kosten bakker

NBOV lobbyt vanwege hoge kosten bakker

Veel bakkers hebben last van de stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen. Voor investeren is (bijna) geen ruimte meer. NBOV hoort van steeds meer bakkers dat ze zich zorgen maken en laat weten dat ze de lobby hebben geïntensiveerd.

Ireks introduceert Plusminus volkoren

Ireks introduceert Plusminus volkoren

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens. Grondstoffenproducent Ireks springt hier op in en introduceert Plusminus volkoren. Voor koolhydraat verlaagd speciaalbrood dat naar ‘gewoon’ lekker brood smaakt en perfect om het nieuwe jaar goed te beginnen.