Bas Gommans bakt wederom de beste kerststol van Nederland

Keuring Kerststollen

Echte Bakker Bas Gommans won voor de vijfde keer de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Jurylid Kris Huijsman noemde de stol een terechte winnaar. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect. Echt een topper, deze stol.” De tweede plaats ging naar Scholtens in Winschoten en de derde plaats naar Johan de Witt uit Noordwijk.

Bas Gommans kan terugkijken op een topjaar wat betreft de competities van het Gilde. In 2019 had hij een tweede plaats bij de paasbroden, eerste met de roomboter amandelstaven en wederom een eerste plaats met de kerststollen. Voor de vijfde keer in acht jaar, want ook in 2012, 2013, 2014 en 2018 was hij de beste. Bas reageert opgetogen. “Ik vond het model en de afwerking niet het allermooist, maar toen ik gisteravond een stol doorsneed zag ik dat de binnenkant eigenlijk wel heel goed was.”

De tweede plaats was voor bakker Sanderjan Janssens van Scholtens in Winschoten. Hij doet altijd mee aan de competities en zat twee jaar geleden ook in de finale. Eigenaar Wim Scholtens geeft hem alle eer. “Hij is altijd zo serieus bezig met zijn vak. Dit heeft hij echt verdiend,” aldus Wim.

Bakker Johan de Wit uit Noordwijk viel voor het eerst in de prijzen. Hij bleef even stil aan de telefoon toen hij hoorde dat hij derde was geworden.En reageerde daarna echt blij. “Ik vind het helemaal top. We willen altijd net dat extraatje geven aan onze producten, want het gaat om de details.”

De keuring

Nico Bloem, baktechnisch adviseur bij GildePartner Dossche Mills-Meneba en Kris Huijsman, baktechnisch adviseur bij GildePartner Koopmans Meel beoordeelden alle kerststollen. In de finaleronde sloot Peter Bienefelt, Meester Boulanger, World Master Baker en lid van het Boulangerieteam zich aan bij deze vakjury.

In de voorronde keurde de jury 161 stollen gekeurd. Hierbij werd gekeken naar onderdelen als smaak, model en afwerking. Bij de twintig finalisten werd gisteren anoniem en onaangekondigd een kerststol in de winkel gekocht. Nico Bloem: “Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. We zien dat aspecten waar we al jaren aandacht voor vragen, zoals de korstkleur, nu steeds beter worden. En die kwaliteitsverbetering willen we met z’n allen graag bereiken.”

De overige finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:
Ad Bos te Ochten, Boenders te Eibergen, Bram te Wehl, Eising te Wachtum, Filius te Yerseke, Hagedoren te Hoensbroek, Herman Schepers te Sleen, Joost Snijders te Stramproy, Marc Fleuren te Baarlo, Marcel Roubroeks te Sittard, Marten Boonstra te Akkrum, Nijkamp te Holten, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Thomassen te Beneden Leeuwen, Van Ballegooijen te Veen, Van der Steen te Made en Van Walderveen te Geldermalsen.

Lees ook
Winnaars DesemAwards 2020 aan het woord

Winnaars DesemAwards 2020 aan het woord

In Wageningen vond op 23 september via Zoom de uitreiking van de DesemAwards 2020 plaats. Twijnstra, De Echte Bakker uit Oudemirdum won de DesemAward met hun gevulde brood en Kwakman, De Echte Bakker uit Bussum werd winnaar in de categorie ongevuld desembrood. Bakkers in Bedrijf sprak hen over de wedstrijd en over desem natuurlijk.

Echte Bakkers Twijnstra en Kwakman winnen DesemAwards 2020

Echte Bakkers Twijnstra en Kwakman winnen DesemAwards 2020

In Wageningen vond op 23 september de uitreiking van de DesemAwards 2020 plaats. Twijnstra, De Echte Bakker uit Oudemirdum won de DesemAward met zijn gevulde brood en Kwakman, De Echte Bakker uit Bussum werd winnaar in de categorie ongevuld desembrood.

Spannende tijden door natte ondergrond

Spannende tijden door natte ondergrond

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...