Wie bakt de lekkerste oranjekoek van Friesland?

25 juli 2017

Welke bakker bakt de lekkerste oranjekoek van Friesland? Consumenten mogen deze zomer antwoord geven op die vraag door hún favoriete bakker te nomineren voor de Oranjekoek-verkiezing. Deze verkiezing wordt georganiseerd door de NBOV – de branchevereniging voor bakkers, en de Leeuwarder Courant, met ondersteuning van Beko Groothandel, FrieslandCampina, Koopmans Meel en Royal Steensma.

De bakkers met de meeste nominaties gaan door naar de keuringsronde. Professionals en consumenten beoordelen in deze ronde de oranjekoeken. Na deze proeverij blijven er tien finalisten over. Zij krijgen op de LC Nazomerfair op 17 september krijgen te horen wie de winnaar is.

Oranjekoek

Deze wedstrijd moet de oranjekoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en de verkoop ervan een boost te geven. Het is een initiatief van de Leeuwarder Courant en de Friese afdeling van de NBOV, die jaarlijks een oranjekoekwedstrijd voor de bakkers zelf organiseert. De wedstrijd wordt via allerlei uitingen onder de aandacht van de consument gebracht. Stemmen kan tot en met 31 augustus via www.lc.nl/oranjekoek of via Facebook.

Naast de wedstrijd schrijft de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant een zomerserie over de oranjekoek. Elke zaterdag verschijnt een nieuw artikel in de krant, op www.lc.nl en op de social media.

Prijsuitreiking

De dertig bakkers met de meeste stemmen worden op 12 september uitgenodigd bij de Leeuwarder Courant. Daar buigt een vak- en consumentenjury zich over de producten en blijft er een top tien over. Deze tien beste oranjekoekbakkers komen op zondag 17 september naar het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair. Daar maakt de vakjury de winnaars van de Ambachtelijke Gurbe-vakprijs (top-3) bekend. Daarnaast reikt de publieksjury de winnaar van de Ambachtelijke Gurbe-publieksprijs uit.

De Gurbe is een bekende award in Friesland, die ook bij andere evenementen wordt uitgereikt. De LC Nazomerfair vindt plaats op 16 en 17 september op het terrein van Stania State in Oenkerk.

Workshops

De dag voor de prijsuitreiking, op 16 december geven de proefbakkers van Beko, Koopmans Meel en Royal Steensma de hele dag workshops voor consumenten op de LC Nazomerfair. Tijdens de workshop 'Hoe een oranjekoek te maken' mogen consumenten zelf aan de slag met de lekkernij. Wie de meest creatieve decoratie maakt van een oranjekoek, wint een prijs. Verder wordt de oorsprong van de oranjekoek duidelijk gemaakt aan de hand van filmpjes, tentoongestelde grondstoffen, een quiz en spelletjes.

Altijd op de hoogte blijven?