Baklava zonder suiker

13 augustus 2020
Foto: Pixabay

Baklava. Laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noot, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing. Het is een populair dessert in de Balkan en Midden-Oosten. Baklava is meestal erg machtig en calorierijk. Turkse bakker Selami Atis maakte daarom een variant zonder suiker.

Selami Atis maakt al zestien jaar baklava in de Turkse provincie Erzurum. Hij ontwikkelde de suikervrije variant speciaal voor diabetespatiënten of mensen die minder suiker willen consumeren. De baklava heeft een paarse kleur. Voor het deeg gebruikte Atis onder andere paarse kool, frambozen en vijgen. In de verschillende lagen voegde hij room en pindanoten toe. tot slot bevochtigde hij het gebak niet met de traditionele suikerige siroop, maar met fruit. 

Er is volgens Atis veel vraag naar zijn suikervrije baklava. Het gebak is goedgekeurd door het ministerie van Gezondheid voor diabetici.

Altijd op de hoogte blijven?