Bakkerswinkel Groote Poot is een ontmoetingsplek

Groote Poot_Brood van Joop

Na 25 jaar in het onderwijs wilde Ingrid Kok het roer omgooien en een lunchroom beginnen. Toen haar man Axel van de plannen hoorde ging bij hem ook direct het ondernemersbloed stromen. Ze namen Brood van Joop in Deventer over van Joop en Ennie van Leeuwen. De bakkerswinkel en lunchroom heeft sinds september 2018 een andere naam gekregen, Groote Poot, naar het pleintje waaraan de winkel is gevestigd.

Groote Poot

Groote Poot is een zogenaamde koude bakker. Ze bakken het brood niet zelf. Vijf dagen per week krijgt de winkel 's ochtends brood aangeleverd van de Driekant in Zutphen. Een deel van het assortiment is op basis van desem en een deel op basis van Spelt. "Alles is biologisch", vertelt Axel. "Daar zoeken wij ook voor de lunchroom de juiste producten bij." Naast brood en hartige snacks is er ook een klein assortiment banket.

Ingrid liep eerst een paar dagen mee met Joop en Ennie. "Ik ontdekte al snel dat ik een aantal van mijn plannen hier zou moeten loslaten. Ik had een lunchroom voor ogen die ik alleen zou kunnen draaien, maar in deze zaak kan ik niet zonder personeel. Het concept met brood van de Driekant in Zutphen liep hier bovendien al zó goed: zonde om dat helemaal om te gooien. Ik wist niets van brood, maar vind het een prachtig product! Ik ben er direct voor warmgelopen", vertelt ze.

Ontmoetingsplek

Axel vertelt dat veertig procent van de omzet de bakkerswinkel komt. De overige zestig procent wordt geleverd door de lunchroom. “Het een zou niet zonder het ander kunnen bestaan, maar samen versterken ze elkaar”, meent hij. "Onze klantenkring bestaat uit vaste broodkopers, vaste koffiedrinkers en een flexibele schil van toeristen. Voor al deze mensen hebben wij niet alleen in de lunchroom maar ook in de bakkerij een grote tafel staan, waar men regelmatig samen aanschuift. Daar ontstaan de mooiste gesprekken! De bakkerswinkel is weer een ontmoetingsplek.”

Meer weten over Axel en Ingrid Kok en hun bakkerswinkel en lunchroom Groote Poot in Deventer? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 7-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Lees ook
Een goeie bakker. De bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer & Schoep brood en banket

Een goeie bakker. De bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer & Schoep brood en banket

In dit prachtig vormgegeven koffietafelboek beschrijft Aad Koster de geschiedenis van het bedrijf Van der Meer & Schoep van het prille begin in 1886 tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. Aad Koster schrijft dit impliciet als een ‘in memoriam’ voor zijn vader, Mellius Koster.

FEDIMA viert 50-jarig bestaan

FEDIMA viert 50-jarig bestaan

FEDIMA (The Federation of European Manufacturers and Suppliers of Ingredients to the Bakery, Confectionary and Patisserie Industries) bestaat vijftig jaar. Om dit te vieren organiseert de federatie op 27 juni een cocktail party in Brussel.

Ketenoverleg Brood & Banket

Ketenoverleg Brood & Banket

De Nederlandse brood- en banketondernemers vereniging (NBOV), de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen en maalderijen (NEBAFA) starten gezamenlijk een aantal initiatieven onder de noemer ‘Ketenoverleg Brood & Banket’.

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York USA? Brood, Banket of All Round? We zoeken 3 bakkers voor de zomer in een luxe badplaats...

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt chocolade man/vrouw en wil je aan de slag in de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van Choco-lijnoperators...

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

In deze fulltime functie zal je je voornamelijk bezig houden met vervaardiging van groot en klein brood. Je beheerst het gehele traject en spring zo nodig ook bij...