Bakkerswinkel Groote Poot is een ontmoetingsplek

Groote Poot_Brood van Joop

Na 25 jaar in het onderwijs wilde Ingrid Kok het roer omgooien en een lunchroom beginnen. Toen haar man Axel van de plannen hoorde ging bij hem ook direct het ondernemersbloed stromen. Ze namen Brood van Joop in Deventer over van Joop en Ennie van Leeuwen. De bakkerswinkel en lunchroom heeft sinds september 2018 een andere naam gekregen, Groote Poot, naar het pleintje waaraan de winkel is gevestigd.

Groote Poot

Groote Poot is een zogenaamde koude bakker. Ze bakken het brood niet zelf. Vijf dagen per week krijgt de winkel 's ochtends brood aangeleverd van de Driekant in Zutphen. Een deel van het assortiment is op basis van desem en een deel op basis van Spelt. "Alles is biologisch", vertelt Axel. "Daar zoeken wij ook voor de lunchroom de juiste producten bij." Naast brood en hartige snacks is er ook een klein assortiment banket.

Ingrid liep eerst een paar dagen mee met Joop en Ennie. "Ik ontdekte al snel dat ik een aantal van mijn plannen hier zou moeten loslaten. Ik had een lunchroom voor ogen die ik alleen zou kunnen draaien, maar in deze zaak kan ik niet zonder personeel. Het concept met brood van de Driekant in Zutphen liep hier bovendien al zó goed: zonde om dat helemaal om te gooien. Ik wist niets van brood, maar vind het een prachtig product! Ik ben er direct voor warmgelopen", vertelt ze.

Ontmoetingsplek

Axel vertelt dat veertig procent van de omzet de bakkerswinkel komt. De overige zestig procent wordt geleverd door de lunchroom. “Het een zou niet zonder het ander kunnen bestaan, maar samen versterken ze elkaar”, meent hij. "Onze klantenkring bestaat uit vaste broodkopers, vaste koffiedrinkers en een flexibele schil van toeristen. Voor al deze mensen hebben wij niet alleen in de lunchroom maar ook in de bakkerij een grote tafel staan, waar men regelmatig samen aanschuift. Daar ontstaan de mooiste gesprekken! De bakkerswinkel is weer een ontmoetingsplek.”

Meer weten over Axel en Ingrid Kok en hun bakkerswinkel en lunchroom Groote Poot in Deventer? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 7-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Meer graan van eigen bodem in ons brood. Daar streven de bakkers, graanhandelaren en molenaars naar die tijdens de Themadag Graan de Intentie van Nijkerk onder het motto ‘We gaan voor eigen graan’ ondertekenden. Hoe gaan we over op een graanketen dichter bij huis?