Bakkersvak: Maak bedrijf tijdig verkoopklaar

1 april 2015

ROSMALEN - Bakkersondernemers starten veel te laat met het verkoopklaar maken van hun onderneming, vindt TenBa. “Vaak beginnen ze er pas mee als ze de keus om te stoppen daadwerkelijk hebben gemaakt”, stelt TenBa-directeur Pieter Röling tijdens Bakkersvak.

“Wij zeggen: zorg dat je bedrijf al veel eerder verkoopklaar is, dus begin er al mee als je bijvoorbeeld 25 jaar bent. Werk er bijvoorbeeld aan het bedrijf voor de komende 5 of 10 jaar verkoopbaar te maken.”

Zaken als een goede locatie, moderne machines en een goede naam stonden voorheen garant voor een makkelijke verkoopbaarheid. “Dat werkt niet meer”, zegt hij.

Soms kan het zelfs tegenwerken. Dan bedenkt een ondernemer zich wel twee keer voor hij erin stapt, omdat hij denkt dat het dan alleen maar minder kan gaan. "In dat geval zijn dus juist de goedkopere bedrijven zo weg.”

Beginners

Röling merkt dat er een grote groep beginners is. “In tegenstelling tot starters - de jongeren - gaat dit om mensen van 40 à 50 jaar die vanuit andere sectoren en met passie voor het vak een bakkersbedrijf starten. Dit is goed voor de branche, maar aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat zij die andere bedrijven zouden kúnnen overnemen, dit niet doen omdat ze voor zichzelf beginnen. Wij spelen hier op in door actief en proactief te zijn.”

Het bedrijf geeft ook docentlessen op scholen en draait presentatieschermen in kantines. “Je begint al met informatie aan 12 tot 13-jarigen, zodat ze voorbereid zijn als ze met 26 à 27 jaar starten.”

Altijd op de hoogte blijven?