Bakkersvak: Maak bedrijf tijdig verkoopklaar

ROSMALEN - Bakkersondernemers starten veel te laat met het verkoopklaar maken van hun onderneming, vindt TenBa. “Vaak beginnen ze er pas mee als ze de keus om te stoppen daadwerkelijk hebben gemaakt”, stelt TenBa-directeur Pieter Röling tijdens Bakkersvak.

“Wij zeggen: zorg dat je bedrijf al veel eerder verkoopklaar is, dus begin er al mee als je bijvoorbeeld 25 jaar bent. Werk er bijvoorbeeld aan het bedrijf voor de komende 5 of 10 jaar verkoopbaar te maken.”

Zaken als een goede locatie, moderne machines en een goede naam stonden voorheen garant voor een makkelijke verkoopbaarheid. “Dat werkt niet meer”, zegt hij.

Soms kan het zelfs tegenwerken. Dan bedenkt een ondernemer zich wel twee keer voor hij erin stapt, omdat hij denkt dat het dan alleen maar minder kan gaan. "In dat geval zijn dus juist de goedkopere bedrijven zo weg.”

Beginners

Röling merkt dat er een grote groep beginners is. “In tegenstelling tot starters - de jongeren - gaat dit om mensen van 40 à 50 jaar die vanuit andere sectoren en met passie voor het vak een bakkersbedrijf starten. Dit is goed voor de branche, maar aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat zij die andere bedrijven zouden kúnnen overnemen, dit niet doen omdat ze voor zichzelf beginnen. Wij spelen hier op in door actief en proactief te zijn.”

Het bedrijf geeft ook docentlessen op scholen en draait presentatieschermen in kantines. “Je begint al met informatie aan 12 tot 13-jarigen, zodat ze voorbereid zijn als ze met 26 à 27 jaar starten.”

Meer over
Lees ook
Drie dagen ijs-spiratie

Drie dagen ijs-spiratie

De ijssector blijft groeien. Misschien iets minder dan voorheen, maar desondanks groei. Steeds meer bedrijven binnen het bakkersambacht richten zich ook op ijs. Een podium voor ijsspecialisten mocht daarom op Bakkersvak niet ontbreken. Met drie dagen vol wedstrijden inspireerde de ijsbranche alle bezoekers.

Dit was Bakkersvak én IJs-Vak 2020

Dit was Bakkersvak én IJs-Vak 2020

Op 1, 2 en 3 maart 2020 vond de negende editie van de meest toonaangevende vakbeurs voor de Nederlandse bakkerij- en ijssector plaats: vakbeurs Bakkersvak. Net als in 2019 hadden vakprofessionals drie dagen de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Deze editie was de eerste officiële samensmelting tussen Bakkersvak en IJs-Vak als eigen titels.

Drie dagen Bakkersvak vol demo’s, lezingen en wedstrijden

Drie dagen Bakkersvak vol demo’s, lezingen en wedstrijden

Stefano van Leeuwen was afgetekend de beste deze editie van de Dutch Pastry Award tijdens Bakkersvak 2020. Niet alleen beschouwde de vakjury hem als beste, hij ontving ook nog eens de publieksprijs. In zijn showstuk met het thema ‘Hollands Glorie’ koos hij niet voor een klassiek thema als tulpen of klompen.

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...