Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

12 mei 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Veel bedrijven hebben het moeilijk vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkers. 16 procent ziet de omzet dalen vanaf het moment dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Het Bakkerspanel.

Dit onderzoek vond plaats in april/mei onder 314 Nederlandse bakkers. Zes op de tien de bakkers zien hun omzet dalen tijdens de coronacrisis. Een vijfde van de bakkers ziet juist een stijging. Over de hele Nederlandse bakkerij is er sprake van een daling van 16 procent.

Wat doen de bakkers

Uit het onderzoek van Het Bakkerspanel blijkt dat een derde van de bakkers geen extra inspanningen doen om de omzet op peil te houden. Wel nemen zij maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze plaatsen bijvoorbeeld plexiglas schermen, attenderen klanten op social distance, dragen handschoenen en bieden elektronisch betalen aan.

Daarnaast zijn er bakkers die wel actief op zoek gaan naar extra omzet. Ze bezorgen bijvoorbeeld bestellingen bij klanten, starten een webshop of gaan actief aan de slag met hun bestaande webshop. Ook  zet een aantal bakkers in op consumentenacties.

Blijvende maatregelen

Ook kregen de bakkers de vraag welke maatregelen ze handhaven na de coronacrisis. Zo wil een deel van bakkers na de crisis actief blijven werken met hun webshop en bezorging. Andere genomen maatregelen zullen na de coronacrisis stoppen.

Het Bakerspanel: "De lock downmaatregelen worden inmiddels stapsgewijs afgebouwd. De consumptie van brood zat na een jarenlange daling voorzichtig weer in de lift. Dit is een lichtpuntje om toch met enig vertrouwen naar de toekomst van de ambachtelijke bakkerij te kijken."

Ook NBOV onderzocht de effecten van de coronacrisis door middel van een enquête onder de leden. Ook dit onderzoek laat zien dat veel bakkers het moeilijk hebben. Lees hier de resultaten

 

Altijd op de hoogte blijven?