Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

brood bakken_pixabay

Foto: Pixabay

Veel bedrijven hebben het moeilijk vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkers. 16 procent ziet de omzet dalen vanaf het moment dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Het Bakkerspanel.

Dit onderzoek vond plaats in april/mei onder 314 Nederlandse bakkers. Zes op de tien de bakkers zien hun omzet dalen tijdens de coronacrisis. Een vijfde van de bakkers ziet juist een stijging. Over de hele Nederlandse bakkerij is er sprake van een daling van 16 procent.

Wat doen de bakkers

Uit het onderzoek van Het Bakkerspanel blijkt dat een derde van de bakkers geen extra inspanningen doen om de omzet op peil te houden. Wel nemen zij maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze plaatsen bijvoorbeeld plexiglas schermen, attenderen klanten op social distance, dragen handschoenen en bieden elektronisch betalen aan.

Daarnaast zijn er bakkers die wel actief op zoek gaan naar extra omzet. Ze bezorgen bijvoorbeeld bestellingen bij klanten, starten een webshop of gaan actief aan de slag met hun bestaande webshop. Ook  zet een aantal bakkers in op consumentenacties.

Blijvende maatregelen

Ook kregen de bakkers de vraag welke maatregelen ze handhaven na de coronacrisis. Zo wil een deel van bakkers na de crisis actief blijven werken met hun webshop en bezorging. Andere genomen maatregelen zullen na de coronacrisis stoppen.

Het Bakerspanel: "De lock downmaatregelen worden inmiddels stapsgewijs afgebouwd. De consumptie van brood zat na een jarenlange daling voorzichtig weer in de lift. Dit is een lichtpuntje om toch met enig vertrouwen naar de toekomst van de ambachtelijke bakkerij te kijken."

Ook NBOV onderzocht de effecten van de coronacrisis door middel van een enquête onder de leden. Ook dit onderzoek laat zien dat veel bakkers het moeilijk hebben. Lees hier de resultaten

 

Dossiers
Lees ook
Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...