Bakkerskennis delen op bakkerijwiki.nl

23 november 2012

Het Nederlands Bakkerijmuseum roept bakkers en oud- bakkers op hun kennis van en ervaringen met het ambachtelijke bakkersvak vast te leggen op www.bakkerijwiki.nl. Het doel is om samen met het museum en het algemene publiek te komen tot een gestage opbouw van een digitale encyclopedie over de cultuurhistorie van de bakkerijbranche.

Twee jaar geleden werd begonnen met de Bakkerijwiki, dankzij financiële steun van de branche en de overheid. Op populair wetenschappelijke wijze werden inmiddels de cyclus van het graan behandeld evenals de feestdagen van het jaar en de producten die horen bij de hoogte- en dieptepunten in een mensenleven. Het folkloristische karakter van brood en banket staat hierin op de voorgrond.

Tweede fase

Het Nederlands Bakkerijmuseum wil in de tweede fase gebruik maken van de kennis van generaties van bakkers. Het belangrijkste doel is om te komen tot een Bakkerijwiki die breed wordt gedragen en gebruikt door tal van doelgroepen, zoals bakkers, (bakkers)leerlingen, studenten, huisvrouwen, kookclubs, historici, journalisten enzovoort. De gestaag uit te bouwen encyclopedie moet een nationale allure en vraagbaakfunctie krijgen.

“Als we te lang wachten om de brede historische vakkennis van de ambachtelijke bakkerij vast te leggen, is het te laat. Dan is deze kennis weg en kunnen we ons als branche en museum er niet meer door laten inspireren”, aldus directeur Jan-Erik Barendsen.

Vastleggen

Wie zijn herinneringen, ervaringen, recepten en beeldmateriaal wil vastleggen kan hiervoor terecht op www.bakkerijwiki.nl. De redactie beoordeelt de binnengekomen reacties en plaatst ze – na een eventuele vertaalslag – op de website, indien gewenst met bronvermelding.

     

Altijd op de hoogte blijven?