Bakkers zetten zich in tegen broodverspilling

Voedselverspilling brood

Brood is het meest verspilde product in Nederlandse huishoudens. Wekelijks worden 60 miljoen boterhammen verspild. Om dit te voorkomen start Samen Tegen Voedselverspilling met bakkers en supermarkten een campagne. Zo plakken zij op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’.

Naast brood staan ook zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees op het lijstje van meest verspilde producten. Al deze producten spelen de hoofdrol tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 t/m 13 september. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is circa 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Verspillingsvrije week

Op Duurzame Dinsdag 7 september opent Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de derde nationale Verspillingsvrije Week. Die week vinden door het hele land activiteiten plaats om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. De activiteiten rondom brood zijn hier onderdeel van.

Campagne

Vanaf 24 augustus is de tv-commercial van Samen Tegen Voedselverspilling ‘Hallo broodeters van Nederland’ te zien. Tijdens de Verspillingsvrije Week geven bakkers en supermarkten extra aandacht aan het voorkomen van broodverspilling door op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’ te plakken. Elke Nederlander kan gemiddeld 4 boterhammen per week van de afvalbak redden. "Door brood in te vriezen en van het oude brood wat lekkers te maken, kunnen we verspilling voorkomen. Elke boterham is het waard om op te eten. Ga óók voor verspillingsvrij!", aldus SamenTegen Voedselverspilling.

Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?