Bakkers in de media | week 9-2023

2 maart 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Unsplash

Een compensatie voor de hoge energieprijzen, ‘heethoofdbrood’ is nu verkrijgbaar, een petitie tegen de openingstijden van Broodje van Eigen Deeg en blauwe tompoucen voor de overwinning van de KNVB-kwartfinale. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Elisabetta Bäckerei en Jausenhütte, ookwel bekend als ‘De echte Duitse bakker op de hoek’, sluit haar deuren, meldt Omroep GLD. De reden voor faillissement zijn de oplopende kosten. Op Facebook toont de eigenaar zijn dankbaarheid voor alle momenten. “We hadden zoveel ideeën en dromen toen we deze kleine bakkerij overnamen. Met jullie steun hebben we de afgelopen jaren moeilijke tijden doorstaan.”

In de Herbakkersstad verkopen ze niet alleen ‘Heethoofdbier’, maar nu ook ‘Heethoofdbrood’. Bakker Nicolas Boelens ging aan de slag met het donkere bier van Brouwerij 9900 en ontwikkelde een nieuw broodje. “Na heel wat testen en proefbakken zijn we heel blij met het eindresultaat. Het werd een broodje op basis van gebroken rogge, zelfgemaakte desem en heethoofdbier”, laat Nicolas aan het Nieuwblad weten.

“Insecten vallen in Europa onder de Novel Food-verordening. Per soort en verwerking moet toestemming gegeven worden”, meldt RTLNieuws. In januari is toestemming gegeven voor ontvet krekelpoeder dat verwerkt kan worden in soepen, brood en sauzen.

Dagblad van het Noorden sprak met Saskia Boesveldt. Twee jaar geleden vertrok ze uit de Randstad en een jaar geleden opende ze haar eigen bakkerij in Westernieland. Saskia maakt desembrood, een soort brood waarbij geen gist wordt gebruikt. “Ik doe eindelijk werk wat ik echt supertof vind. Ik heb het gevoel dat ik hierin kan blijven leren en dat ik er niet snel op uitgekeken raak.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Vanaf 21 maart kunnen bedrijven uit de mkb-sector die voor hun productie veel energie verbruiken een tegemoetkoming aanvragen. “De compensatie bedraagt 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs”, meldt NOS.

Broodje van Eigen Deeg is een petitie begonnen. “Omdat het onrechtvaardig voelt dat de gemeente met twee maten meet”, zegt Menno Plagmeijer, eigenaar van de bakkerij, in GIC. De winkel mag volgens de gemeente pas om twaalf uur open om zo de zondagsrust te beschermen, terwijl horecagelegenheden wel op zondagochtend open zijn.

RTVUtrecht sprak Martijn Hartog van bakkerij Klaas Hartog. “We zeiden voor de gein: ‘als we winnen doen wij alle tompoucen blauw’. Niet wetende dat wij met 1-4 naar huis zouden gaan.” Spakenburg won de kwartfinale van de KNVB-beker en daarom liggen nu blauwe tompoucen in de winkel.

Voor banketbakkerij Jolink is uitbreiding nodig. “Er werken 11 banketbakkers bij ons en de faciliteiten schieten te kort”, laat Paul, eigenaar van de bakkerij, aan Brummensnieuws weten. “We gaan daarom de productie verplaatsen naar het industrieterrein op de Hazenberg in Brummen.”

Altijd op de hoogte blijven?