Bakkers in de media | Week 8-2023

25 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Unsplash
Foto: Unsplash

De tarwemarkt veert op, dreigend faillissement door parkeerproblemen en de eerste onbemande afhaalbakkerij in Duitsland. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Bakkerij Boonzaaijer is een bekend begrip in Utrecht. Vele generaties halen hier hun brood, toch vrezen de eigenaren voor een faillissement. “Als gevolg van nieuwbouw voor hun deur wordt hun winkel onbereikbaar voor kortparkeerders”, meldt het AD. “Het is van levensbelang dat de winkel goed bereikbaar blijft voor klanten met grotere bestellingen”.

“Helft van de bedrijven kan hogere kosten nauwelijks of niet doorbreken”, kopt CBS. Ruim 56 procent van de ondernemers geeft aan dat prijsstijgingen de meest zorgelijke ontwikkeling vormen voor hun bedrijf het komende jaar. Bijna de helft van de ondernemers zegt de kosten voor hun klanten voor een klein deel te kunnen doorbreken.

RTV Oost spreekt Roy Ekkelenkamp, eigenaar en bakker van een brood- en banketbakkerij. “Het was nu of nooit”, zegt Roy. Na een maand verbouwen is de bakkerij vernieuwd en vergroot. “Het voelt nog wat onwennig, omdat je 45 jaar hebt rondgelopen in de ‘oude’ zaak. Maar nu ik hier zo rondloop, geeft het echt een heel goed gevoel.”

Nieuwe bakkers 

In Neubrandenburg Duitsland is een onbemande afhaalbakkerij geopend. De winkel is vooralsnog een testlocatie. “Afhaalwinkels zoals deze zullen hooguit het aanbod in onze meer dan 230 vestigingen aanvullen, maar zeker niet vervangen”, laat Viola Kaluza, CEO van Unser Heimatbäcker Holding, aan FoodClicks weten.

“Klanten kunnen hier alles vinden voor een lekker ontbijt”, zegt Gori Khatun, eigenaar van een nieuwe bakkerij in Gent. Ze verkoopt belegde broodjes, boter, kaas en ander lekkers om de dag goed te starten en daar zijn de buurtbewoners heel dankbaar voor. “Er is niet veel in de buurt”, zegt Gori in PZC.

“Bakkerij Wolfert uit Den Bommel wordt de nieuwe huurder van het pand waar bakker Van der Waal heeft gezeten”, meldt Ambacht. Vanaf 4 april is de nieuwe bakkerswinkel op het Louwersplein geopend.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Grondstoffen

Vlak voor het weekend steeg de tarwemarkt weer een beetje. “De graandeal tussen Oekraïne en Rusland blijft de gemoederen op de granenmarkt bezighouden”, meldt BoerenBusiness. Als alles volgens plan verloopt wordt de graandeal volgende maand verlengd, maar dat is nog even afwachten.

“Dertig vrijwilligers plantten zaterdag meidoorn, sleedoorn, hondsroos, Gelderse roos, wilde lijsterbes en gewone vlier op de akker”, meldt het FrieschDagblad. De vrijwilligers hebben in totaal 2500 boompjes en struiken geplant als onderdeel van het project Van akker naar bakker

Ander nieuws

“Scoren op het podium deed zanger Bouke uit Emmen al. Maar nu is het ook raak in de bakkerij waar hij al jarenlang vaste klant is”, meldt het Dagblad van het Noorden. De speciale Bouke-gebakjes vliegen de deur uit van bakkerij Van Veenen. “Gebakjes met een bodem van zanddeeg met daar bovenop mokka-crème en een eetbare, zoete afbeelding van zanger Bouke. ”

De filialen van Albert Heijn hebben een nieuw chocolademerk in de schappen liggen genaamd ‘Happy Trails’. Het product bestaat uit witte Belgische chocoladeballetjes in de smaken karamel-zeezout, red velvet en cookies & cream. “Het lijkt er soms op dat er geen uurtje onbenut mag blijven in ons leven en dat terwijl we eigenlijk allemaal dromen van een onbezonnen leven op een tropisch eiland. Vanuit deze sterkte verlangens ontwikkelden we Happy Trails”, vertelt Youri van Slingerland, medeoprichter van Happy Trails, aan De Ondernemer.

Altijd op de hoogte blijven?