Bakkers in de media – week 8

gebak_foto Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Oorlog in Oekraïne, versuikerde broodpasta en de opmars van marsepein. Welke berichten zagen we de afgelopen week voorbij komen in de media?

Oorlog in Oekraïne
Deze week brak er oorlog uit in Oekraïne. Naast alle ellende voor de mensen daar, zijn er zorgen over de economische effecten. Genoemd worden onder andere de economische sancties, hogere productiekosten, en verder stijgende prijzen voor grondstoffen als graan, gas en benzine. Verschillende media, zoals RTL Nieuws en NOS, besteden hier aandacht aan. Ook de economen van ABN AMRO geven eerste inschatting van de effecten van de oorlog op onze economie.

Heel Holland Bakt
In het AD aandacht voor de deelnemers van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Onder de tien kandidaten bevinden zich onder andere een vegan en een glutenvrije bakker. Daarnaast is er met zeven verschillende nationaliteiten veel diversiteit.

Versuikerde broodpasta
Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein en Mbo Life Sciences zoeken samen met de werkgroep Onderzoek en Innovatie van Bakery Sweets Center naar een oplossing voor oud brood. Ze willen dit brood hergebruiken in de voedingsketen. Hiervoor is een versuikerde broodpasta ontwikkeld en de studenten onderzoeken nu waarvoor deze gebruikt kan worden. Je leest er meer over op de website van het Bakery Sweets Center en in de Leeuwarder Courant.

Opmars marsepein
Het Belgische online magazine Chocolaterie spreekt met Anthony Lams over de wereld van marsepein. Lams heeft een winkel in het West-Vlaamse Bredene. “De populariteit is hier sterk aan het toenemen. Als ik met mijn winkel in the middle of nowhere 20.000 kilo per jaar kan produceren, waarom zou dit dan niet succesvol zijn bij anderen?”

Nonnevot
1Limburg brengt een bezoek aan bakkerij Marc Fleuren in Roermond. De bakker is druk bezig met het bakken van het vastelaoves-gebak bij uitstek: de nonnevot.

Overlijden Kees Rompa
Verdrietig nieuw uit Terheijden. Daar overleed zaterdag 19 februari bakker Kees Rompa op 76-jarige leeftijd. “Terheijden verliest dorpsicoon en bakker Kees Rompa”, kopt BN de Stem.

Replica het Gravensteen
Leerling-bakker Robin Fernagut (18) maakte samen met zijn stagementor van Bakkerij  Philip & Ann uit Mariakerke van chocolade en marsepein een replica van het Gravensteen, de versterkte waterburcht van Gent. In PZC vertelt hij hoe het idee tot stand kwam en hij ze het hebben aangepakt.

 

Dossiers
Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.