Bakkers in de media | Week 7-2023

17 februari 2023 David Julien via Pixabay
Foto: Pixabay

Bakken als de energieprijzen het laagst zijn, hybride tarwe en Utrechtse lekkernijen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers en energie

Bakker Remy heeft een bakkerszaak in Eibergen en werkt sinds 1 januari op onregelmatige tijden. Wanneer de energieprijzen het laagst zijn, begint Remy met bakken. “Ik werkte er juist naar toe om iedere dag 7.00 uur te beginnen met bakken, maar nu sta ik soms midden in de nacht op. Met een jong gezin is dat niet ideaal”, zegt Remy op Omroep Gelderland.

Bakkers die doorgaan

Chapeau Magazine spreekt de broers Tom en Luc Paulissen, de directie van het Maastrichtse bakkersbedrijf. Bakkerij Paulissen opent haar tiende bakkerswinkel in Vaals. De overige bakkerijen liggen in Maastricht en omstreken. Door de nieuwe vestiging breiden ze dat gebied uit. “We willen graag nog bekender worden in de regio Zuid-Limburg en spreiding van ons merk bewerkstelligen”, zegt Tom.

Evert en zijn vrouw Gerda zijn de trotse eigenaren van banketbakkerij Theo Blom. De banketbakkerij aan de Zadelstraat is inmiddels al 100 jaar een begrip in Utrecht. Ze verkopen bekende Utrechtse lekkernijen, zoals spritsen en Domtorentjes. Bakker Evert vertelt het verhaal achter de lekkernijen aan In De Buurt.

Bakkers die starten 

“Er is een mooie toekomst weggelegd voor ons ambacht” zegt bakker Xavier in HLN. Bakkerij Espero is al 90 jaar een bekend begrip in Oostduinkerke-Bad. De bakkerij is volledig vernieuwd en gaat op vrijdag 17 februari weer open. Volgens Xavier heeft het bakkersambacht zeker nog een toekomst.

De deuren van de bakkerij van Michel en Evelien Kuijf aan de Montfoortse Hoogstraat zijn eindelijk geopend. “Op dinsdagochtend stonden de mensen om kwart voor acht al te wachten op de stoep. Ze hebben er lang op gewacht en ze willen van alles proeven”, zegt Evelien Kuijf, in het Kontakt.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Bakkers die stoppen

Bakker Klaas en zijn vrouw Trui openden vijf jaar geleden de deuren van een kleinschalige artisanale bakkerij in Mariakerke. Vanwege groot succes opende ze een tweede vestiging. Beide zaken lopen nog steeds goed en toch zijn ze opzoek naar een nieuwe eigenaar. “We willen nieuwe horizonten ontdekken, van koers kunnen veranderen en andere doelen en prioriteiten stellen in ons professioneel en familiaal leven”, laten ze aan PZC weten.

Bakkersgrondstoffen

“De rally waarop de suikermarkt zich bevindt lijkt door te gaan” meldt Foodbusiness. “De suikerprijzen zijn namelijk opnieuw stijgende en worden gevoed met zorgen over geringe exportvolumes suiker uit onder andere India. ”

Zeewier kan het graan van de toekomt worden” kopt Friesch Dagblad. Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek verlichten. door. Scott Spillias van de Universiteit van Queensland is ervan overtuigd dat zeewier ingezet kan worden als grondstof voor voedingswaren, diervoeder, bouwmaterialen en brandstof. 

“Zaaien in tijden van rampspoed: hybride tarwe op Amerikaanse akkers”, kopt FD. Hybride tarwe, de combinaties van positieve eigenschappen van twee rassen, is al sinds de jaren 50 een droom van zaadontwikkelaars. De urgentie is door de oorlog in Oekraïne en de slechte oogsten in de VS groter dan ooit.

Ander nieuws 

“De inflatie in januari komt definitief uit op 7,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek”, meldt BNR. Han de Jong, BNR’s huiseconoom, laten weten dat de inflatie op voeding nu op ruim 17 procent ligt. Hij verwacht dat de inflatie geleidelijk aan blijft dalen. 

Altijd op de hoogte blijven?