Bakkers in de media – week 42

21 oktober 2022 Redactie Bakkers in bedrijf Pixabay
Foto: Pixabay

De hoge energiekosten voor bakkers domineerden ook deze week de media. Faillissementen en kritiek op het steunpakket waar de overheid aan werkt. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Steunpakket
Vorige week vrijdag kwam het nieuws over de Tegemoetkomingsregeling voor het energie-intensieve mkb (TEK) naar buiten, een steunpakket waar de overheid aan werkt voor het mkb, waaronder de bakkers. In De Ondernemer legt Marie-Hélène Zengerink van NBOV uit waarom de regeling “volstrekt onvoldoende” voor bakkers is.

Ingezonden brief
Ook ondernemers lieten zich horen. Bettina Loose van Bettina bakt schreef er een brief over naar Trouw. In haar kleine Konditorei/banketbakkerij is ze steeds energiezuiniger gaan werken. “Ik gebruik minder dan 5.000 kuub gas/50.000 kwh en daarom zal ik geen steun krijgen. Tja, had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?”

Te laat
Ook bakker Johan van de Broek heeft geen goed woord over voor het aangekondigde steunpakket. “Die is pas vanaf april aan te vragen. Dan ben ik met deze energieprijzen allang failliet.” De bakker ziet geen andere oplossing dan zijn gelijknamige bakkerij in Geldrop te sluiten vertelt hij aan Omroep Brabant. Hiermee komt er na 110 jaar een einde aan het familiebedrijf.

Faillissementsgolf
Daarnaast waren er helaas veel berichten over bakkers die vanwege de hoge energie prijzen de deuren noodgedwongen moeten sluiten. Een van die bakkerijen was de 112 jaar oude Bakkerij de Waal in Ridderkerk. Het AD sprak naar aanleiding van dat nieuws verschillende bakkers en kopte “Bakkers vrezen faillissementsgolf na omvallen bakker Van der Waal.”

Afscheid wordt zwaar
AT5 meldt dat bakkerij Venekamp na 125 jaar ermee stopt vanwege de hoge gasprijzen en een gebrek aan personeel. “Het afscheid gaat heel zwaar worden”, aldus eigenaar Koert van Egmond. “Ik ben hier geboren, ik heb hier in de box gestaan en ik ben hier opgegroeid.”

Supermarkt, supermarkt, supermarkt
Ook Bakkerij Kaspers sluit het filiaal in Zeddam vanwege de hoge energiekosten. Tot groot verdriet van de klanten, meldt RN7. “De ambachtelijke zaken moeten sluiten, wat betekent dat je alleen nog maar supermarkt, supermarkt, supermarkt krijgt. Dat vind ik jammer. De authenticiteit wordt weggehaald, het is spijtig dat het zo moet.”

Noodklok
In het Brabants Dagblad  luiden de eigenaren van Bakkerij Kaspers, Esther Saalmink en haar man Rik Helmink, de noodklok. “Nu een ton nodig om het tot eind 2022 te redden.” Ook in De Gelderlander staat een artikel over  de noodkreet van de bakkerij.

Hulp van klanten
In Lexmond schieten de klanten Bakkerij van Dijk te hulp om de hoge rekeningen te betalen. “Hartverwarmend”, noemt de bakker de donaties en reacties in Het Kontakt. “Dat is een woord wat ik normaliter niet gebruik, maar ik zou niet weten hoe ik het anders moet omschrijven.”

Vlaaikeuring
Deze week vond in de jaarlijkse vlaaikeuring plaats. Daarom spreekt Limburg1 met Dennis Verlinden van Bakkerij Dikke Mik en bakkersdocent Jos Haan. “Dit is absoluut een mooi vak en lang niet de enige baan waarvoor je vroeg uit je bed moet komen.”

Terugblik op meelfabriek AKA
In AD Rivierenland staat de gesloopte meelfabriek AKA in Ameide in de spotlights. Oud-medewerker Wout Burggraaf kijkt met plezier terug op zijn werk in de fabriek. “Het was zwaar werk, maar we hebben ontzettend veel gelachen.”

Pan Solo
En tot slot nog iets leuks. Een bakkerij in San Francisco heeft een levensgrote versie van brood gemaakt van Han Solo uit de film Star Wars – The empire strikes back, meldt Linda.nl. De levengrote broodversie heeft de naam Pan Solo gekregen.

 

Altijd op de hoogte blijven?