Bakkers in de media - week 35

3 september 2022 Redactie Bakkers in bedrijf Oscar van der Wijk

Bakkers worstelen met de hoge energieprijzen, vijfde generatie aan het roer bij bakkerij Geelmuts en gouden bakkersechtpaar Martien en Marijke Brugmans. Wat lazen we de afgelopen week over de bakkersbranche? Een greep uit de media. 

Energierekening naar 300.000 euro
Bakker Kor Schreuder van bakkerij Schreuder uit Uddel was deze week te zien bij RTL Nieuws waar hij vertelde over de enorme stijging van zijn energierekening. Zijn rekening stijgt van 30.000 euro voor stroom per jaar, naar 300.000 euro. Ook in De Stentor deed hij zijn verhaal.

Stille ramp
En Schreuder is niet de enige, veel bakkers worstelen met de hoge energieprijzen. De Limburger spreekt ambachtelijk bakker Peter Hagedoren. Hij voorziet een stille ramp in het Bakkersgilde vanwege de hoge prijzen. “We kunnen straks geen brood meer bakken.”

Stijgende kosten
“De bakkers in Nederland maken zich grote zorgen over de stijgende energieprijzen en de inkoopprijzen van hun grondstoffen”, meldt ook Foodclicks. “De kostenstijgingen zijn van een zodanig niveau, dat forse prijsverhogingen nodig zijn, maar deze niet meer volledig zijn door te berekenen aan de klanten.”

Energie-advies
De Ondernemer spreekt energie-adviseur Johan Sijtsma over wat bakkers kunnen doen nu de energieprijzen hoog oplopen. “Een bakkerij is een complexe situatie waar de ovens voor het bakken worden gestookt op gas en de mengmachines, koelers en compressoren worden aangedreven op stroom.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Stijgen minimumloon
Het minimumloon gaat omhoog. Bakker Loes Baas maakt zich zorgen. In combinatie met de hoge prijzen voor energie en grondstoffen, heeft ze al één medewerker moeten ontslaan. “"Ik slaap er niet meer van, het is een domino effect”, zegt ze tegen EenVandaag.

Bakkersechtpaar stopt
Frits en Anita van Toor stoppen met hun bakkerij in Rhenen. “Het is mooi geweest”, zegt het bakkersechtpaar tegen De Gelderlander. De bakkerij verdwijnt niet, Sven Schmitz neemt het stokje over.

Vijfde generatie
Bij Bakkerij Meelmuts in Eindhoven staat inmiddels de vijfde generatie aan het roer: broer en zus Wim Jr en Anne van Gerwen, meldt het ED. “Een bakker zonder verstand dat geeft niet, maar een bakker zonder gevoel dat kan niet.”

Weg uit de binnenstad
Banketbakkerij Wammes vertrekt uit het centrum van Utrecht. “Waarmee er weer een kleine speciaalzaak verdwijnt uit het hart van de stad”, zegt eigenaar Everim Wammes (43) in het AD. “Alleen de grote ketens blijven over.”

Gouden paar
Martien en Marijke Brugmans trouwden in 1972 en startten dat jaar hun bakkerij in Valkenswaard. In het AD blikt het gouden bakkersechtpaar terug. “Onze kinderen zaten soms in een box in de bakkerij.”

Broodfabriek
In het Parool een artikel over Samuel Sarphati, die de eerste broodfabriek van Nederland bouwde in Amsterdam met het doel: “Goedkoop brood voor alle Amsterdammers.”

Voorkom uitval personeel
Het tekort aan personeel is een groot probleem voor verschillende branches, zo ook voor de vleesbranche. Het is daarom zaak om te voorkomen dat je werknemers uitvallen door stress. Nu.nl vroeg verschillende experts wat ondernemers hiertegen kunnen doen.

 

Altijd op de hoogte blijven?