Bakkers in de media | Week 31-2023

4 augustus 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Koos Groenewold

Winkels sluiten vanwege een personeelstekort, allergisch voor eigen desembrood en ambulancemedewerker wordt bakker. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media. 

Hoewel de zaken goed lopen moesten de broers Julius en Patrizio Bliek onlangs de winkels in Goes en Zierikzee sluiten. De reden? Een tekort aan personeel. “Het was lastig om de bezetting nog rond te breien. We moesten vaak schuiven met mensen en het is zelfs wel eens gebeurd dat een winkel een dag niet open was, omdat er simpelweg niet genoeg personeel was”, vertellen ze aan PZC.

Slecht nieuws voor bakker Daan Liu. Hij blijkt allergisch te zijn voor zijn speciale desembrood. Hij kan het deeg niet meer aanraken zonder een allergische reactie aan zijn handen en gezicht te krijgen, aldus Daan in het AD.

“Het negatieve sentiment houdt aan op de granenmarkt”, begint de Analyse Granen & Grondstof van Food Business. “Nieuws uit Oekraïne drukt op de tarwemarkt en Brazilië bepaalt voor een belangrijk deel de richting in de maïshandel. Beter dan verwachte opbrengsten zijn de gemene deler.”

Bakkerij De Jong in Sint Willebrord heeft de deuren gesloten. “Bakker Walter de Jong, bijna 80, en veel familieleden zijn tot op het allerlaatst in touw geweest om de bakkerij draaiende te houden”, meldt het Brabants Dagblad.

Ambulanceverpleegkundige Arno Visser werkt tegenwoordig ook drie dagen als bakker, bij bakkerij Wielwijk, voorheen Breggen. “Ik woon zelf met mijn vrouw en vier kinderen in Wieldrecht en kwam bij Breggen graag vers brood halen”, vertelt hij over zijn carrièreswitch aan Dordt Centraal. “Toen ik eind juni hoorde dat Breggen de week erop de deuren zou gaan sluiten was ik teleurgesteld.”

Monique Schasfoort-Van Wietmarschen van Bakkerij Pinners in Oldenzaal vertelt aan Tubantia over een negatieve ervaring met een klant, die woedend werd nadat ze vergat een brood te snijden. “Wat ik vrijdag heb meegemaakt, is me in al die jaren in de winkel nog nooit eerder gebeurd.”

’s-Graveland krijgt weer een bakkerij, meldt Noordhollands Dagblad. Rob Reitsema liet zich drie jaar geleden omscholen tot bakker en opende een winkel in Haarlem. Nu komt er half augustus een winkel in ’s-Graveland bij.

Altijd op de hoogte blijven?