Bakkers in de media - week 24

ham kaas croissant_foto Oscar van der Wijk (bakkerij van Maanen)

Frank  Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

256 jaar
Na 256 jaar valt het doek voor patisserie Vanderbeek in Mechelen. De Gazet van Antwerpen vertelt het verhaal van zeven generaties banketbakkers van de familie Vanderbeek en de familie Clement. Hoe hield de familie het zo lang vol?

In Memoriam
In het Dagblad van het Noorden een In Memoriam voor Tijmen Hoogendoorn. Hij was ruim een kwart eeuw eigenaar van Banketbakkerij en Chocolaterie Amoureus in Meppel. “Hij zei nooit dat hij de beste banketbakker was, maar Meppelers wisten dat je voor topkwaliteit bij Amoureus moest zijn.”

Nieuwe generatie
“Kayleigh Nas (22) uit Ulft wist als kind niet zo goed wat ze later wilde gaan doen”, meldt De Gelderse Post. “Haar passie, ambitie én doorzettingsvermogen maakt Nas tegenwoordig tot het boegbeeld van een nieuwe generatie bakkers.”

Stijgende prijzen
De Gelderlander spreekt Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum over de stijgende prijzen. “Sommige bakkers laten weten dat de kosten met 50 tot wel 100 procent zijn gestegen, maar de prijs van brood landelijk gezien slechts zo'n 10 procent gestegen.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Afslag Worstenbrood
Giel Vermeulen won in 2022 het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022. Nu is de afslag Oudheusden/Heusden bij de N267 ‘Afslag Worstenbrood’ geworden, meldt Omroep Brabant, omdat er nu een bord hangt dat de weg wijst naar Bakkertje Deeg. "Het kan niet missen: dit is de afslag naar Brabants lekkerste worstenbrood."

CO2-neutrale broodje
Leerlingen uit het derde leerjaar Theoretische Leerweg van VO-Singelland in Surhuisterveen bakten bij bakkerij De Korenaar hun eigen CO2-neutrale broodje met ingrediënten uit de regio. “Ik leer hier meer, dan in een middag op school”, zegt een van de leerlingen tegen de Leeuwarder Courant.

Herbruikbare broodzakken
Vier studenten van de Arteveldehogeschool in Gent ontwikkelden herbruikbare broodzakken, gemaakt van bijenwas, biologisch katoen, kokosolie en boomhars. “Hun broodzakken kan je tientallen keren gebruiken, en daarna zelfs composteren”, aldus PZC.

Bakker Pompe
Na 120 jaar stopt Bakker Pompe in De Zilk. De derde generatie, bakkers Marcel (62) en Peter (71), houden ermee op. Bakker Van Eeden uit Noordwijkerhout neemt het roer over. Op YouTube zijn de reportages van Bollenstreek Omroep en Omroep West terug te kijken.

Dossiers
Lees ook
Gewijzigd arbeidsrecht

Gewijzigd arbeidsrecht

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsovereen-komsten werd op 19 april aangenomen door de Tweede Kamer. Per 1 augustus 2022 moet de wet gaan zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden van werknemers.

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.

Nieuwe wet excessief lenen

Nieuwe wet excessief lenen

Op 24 maart 2022 stuurde staatssecretaris Van Rij een wetsvoorstel, waarmee excessief lenen van de eigen vennootschap(pen) wordt aangepakt, naar de Tweede Kamer.