Bakkers in de media | Week 23-2023

9 juni 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Oscar van der Wijk

Nieuwe cao voor industriële bakkers, bonbons van oud brood en niet kunnen verduurzamen door onvoldoende netwerkcapaciteit. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Bonbons van oud brood. Jan Douwe Gerbranda van bakkerij Van der Kloet doet het, meldt Leeuwarder Courant. Het brood wordt verwekt tot een broodpasta die wordt gebruikt als vulling voor de bonbons. Er zijn vier smaken: honing-caramel, vanille-aardbei, amandelmarsepein en cranberry.

Ma’s Bakery, een Amerikaanse bakkerij in Gent, breidt uit. “Tot nu toe deden we enkel afhaal”, vertellen Michelle Boyer en Arbresha Marina aan PZC. “Maar er was zodanig veel vraag naar zitplekken, dat we besloten om tafels, een zetel, stoelen en barkrukken uit te zetten.”

Bakker de Graaf stapt over op een elektrische bedrijfswagen. “Regeren is vooruit zien want uiteindelijk gaan we in de toekomst allemaal over op elektrisch rijden en de gemeente Amersfoort staat vanaf 2025 geen auto’s meer toe in het centrum van de stad die rijden op fossiele brandstoffen”, aldus Silvester de Graaf in De Stad Amersfoort.

Industriële bakkers

De afgelopen week was er veel onrust rondom de cao voor industriële bakkers, wat veel media oppakten. We lazen artikelen in onder andere De Ondernemer, De Telegraaf, BNR, Distrifood, Dagblad van het Noorden en Nu.nl. Na een nieuw loonbod van NVB ligt er nu een akkoord op tafel en zijn de aangekondigde stakingen inmiddels afgeblazen.

Johan Pater, eigenaar van Amarant Bakkers, wil verduurzamen maar netbeheerders kunnen geen zwaardere stroomaansluitingen leveren. “Er is niet alleen onvoldoende netwerkcapaciteit, maar ook worden we geconfronteerd met een premie op gas”, vertelt hij aan De Ondernemer

Altijd op de hoogte blijven?