Bakkers in de media - week 20

gebak_vitrine

Het tekort aan personeel, jonge bakkers op Tholen en een workshop van Edwin Klaasen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

Krapte arbeidsmarkt
Deze week was er veel nieuws over de krapte op de arbeidsmarkt. Er is een overvloed aan vacatures, terwijl er te weinig werknemers zijn melden onder andere NOSRTL NieuwsNRC en AD. Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek staan alle cijfers.

Maandag gesloten
“In dik dertig jaar deed bakker Peter Jeukens uit Nijmegen nooit eerder wat hij deze maandag deed: zijn zaak, Stadsbakkerij De Bie, sluiten”, meldt De Gelderlander. “Waarom? Personeelstekort.”

Van ICT naar bakker
Beko Coöperatie laat Remco van der Veer aan het woord. Hij startte op zijn vijftiende met een ICT-bedrijf om websites voor bedrijven te bouwen, maar besloot uiteindelijk toch in het bakkersbedrijf van zijn ouders te stappen. “Ik vond het echt zonde om hun levenswerk te zien verdwijnen. En ik merk dat ik veel liever producten dan uren verkoop!”

Jonge bakkers
In de Thoolse Bode aandacht voor jonge bakkers. Zoals de zestienjarige Manon Potappel, die stage loopt bij de Warme Bakker Cock Leijs in Sint-Maartensdijk en de drieëntwintigjarige Sander van Oost, die als de bakker aan de slag is bij de zaak van zijn ouders in het centrum van Tholen. 

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Nederlands kampioen
De Gelderlander spreekt de 19-jarige Tycho Koster. De student van de Rijn IJssel vakschool in Wageningen pakte onlangs de Nederlandse titel op het onderdeel zelfstandig bakker op de mbo Vakwedstrijden voor de Bakkerij. “Al van jongs af aan stond ik tussen de broden en gebakjes.”

Bond en Smolders
In de Restaurantkrant een artikel over het bakkersbedrijf Bond en Smolders. “Ik sta in de bakkerij omdat ik het vak heel leuk vind, maar daardoor weet ik ook wat de struikelblokken zijn”, vertelt eigenaar Patty Smolders. “Zo kan ik beter zorgen voor een constante kwaliteit.”

13-jarige bakker van worstenbroodjes
Omroep Brabant gaat langs bij de 13-jarige Björn, die onlangs de categorie amateurs won bij het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. “Iedere week maak ik er ongeveer driehonderd en die deel ik dan uit aan mijn vrienden en familie.”

Workshop Edwin Klaasen
Edwin Klaasen gaf op uitnodiging van Kookpunt een privéworkshop. Smaakmag was er bij en sprak hem over ins en out van het maken van (desem)brood. “Wees vooral zuinig met zout. Zout maakt gist inactief.”

Bakkerij sluit na 102 jaar
Na 102 jaar sluit bakkerij Van Breemen aan de Laarderweg in Bussum. Marc van Breemen, de vierde generatie van de familie, besloot om te stoppen. "Ik ben gewoon veel te druk, ik ben maar drie dagen vrij in het jaar", vertelt hij aan NH Nieuws.

 

 

Dossiers
Lees ook
Eko Bakkerij Bolhuis  bakt 25 jaar biologisch

Eko Bakkerij Bolhuis bakt 25 jaar biologisch

Goed eten hoeft niet van ver te komen, vinden Berend Bolhuis en zijn zus Jantje van Eko Bakkerij Bolhuis in het Friese Jubbega. Ze maken alles van 100 procent biologische ingrediënten uit de regio.

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

In landelijke en regionale media is inmiddels veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. “Mooi dat het signaal wordt opgepikt, maar het is afwachten tot Prinsjesdag om te zien in hoeverre er iets mee gebeurt.”

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.