Bakkers in de media | Week 19-2023

12 mei 2023 Charlotte Kwakkelstein Oscar van der Wijk

Tieners starten een webshop in Limburgse Vlaaien, meer vraag naar Nederlandse tarwe en stakingen in de zoetwarenindustrie. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

“Ik doe het nu al 40 jaar en het verveelt me niet. Geen enkele koek is gelijk, het maken van koek is het leukste om te doen”, zegt koekbakker Edwin Knol in het Dagblad van het Noorden. Hij is de derde generatie Knol die koeken bakt. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de koekwinkel Knols koek, organiseert Edwin open dagen.

Jens (14) en Jules (12) zijn in Utrecht een succesvolle webshop gestart: LimLicious. Op donderdag middag kunnen de vlaaien worden opgehaald die op donderdagochtend vanuit een bakkerij in Maastricht naar Utrecht gebracht. “Dat vind ik het leukste: mensen blij maken met een echte Limburgse vlaai”, vertelt Jens aan De Ondernemer.

In het Parool een artikel over de Amsterdamse bakkerij Fort Negen. “Ieder weekend een rij voor bakker Fort Negen. Hoe valt daar tegenop te bakken?”, kopt het dagblad. 

Bakker Jitse Veenstra opende op vrijdag 5 mei zijn eigen bakkerij. “Ruim een jaar geleden ging Veenstra van start met zijn onderneming en richtte zich in eerste instantie op het op bestelling leveren van taarten en gebakjes”, meldt RTV NOF. De belangstelling werd zo groot dat Veenstra zijn eigen winkel opende.

Industrie

De vakbond FNV heeft aangekondigd dat werknemers van de Mentos-fabriek in Breda vanaf zondagavond voor drie dagen het werk neerleggen. “Wat de impact van de actie wordt is nog niet duidelijk. De bond hoopt op honderden stakers om de eigen eis kracht bij te zetten voor een flinke loonsverhoging vanwege de hoge inflatie”, meldt De Ondernemer.

Grondstoffen

De graanproductie is verstoord door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Boeren, molenaars en bakkers willen daarom meer tarwe van eigen bodem gebruiken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In het NPO 1-radioprogramma ‘Villa’ vertelt Jurriaan Visser, manager granen bij CZAV, er meer over.

FAO publiceerde onlangs een rapport met de conclusie dat voedselprijzen in de wereld voor het eerst sinds een jaar zijn gestegen. In het FD een analyse van het rapport. "Weliswaar lieten de prijzen voor granen, zuivel en plantaardige olie wereldwijd een daling zien, maar die voor vooral suiker en verder vlees en rijst stegen harder."

Ander nieuws

Een groep van internationale onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen Univesity & Research) schetst in vier scenario’s de mogelijkheden binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk voor het bereiken van een circulair systeem, meldt Melkvee. Het langdurig onderzoek resulteerde in opvallende conclusies.

“Mijn bedrijf Floors Flour Power aan huis runnen ging gewoon niet meer”, vertelt bakker Floor van Hoof aan het ED. Samen met de eigenaren van het Koffiehuisje heeft ze een nieuw pand gekocht ‘het Bakhuisje’ als productieruimte. Het is ook voor particulieren open, maar dan alleen op bestelling.

Altijd op de hoogte blijven?