Bakkers in de media | week 18-2023

5 mei 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Koos Groenewold

FNV stuurt ultimatum naar Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), studenten kiezen bewust voor de bakkersopleiding en wordt de Twentse krentenwegge immaterieel erfgoed? Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Bakkerij Bolhuis in Jubbega bestaat 60 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd, meldt Leeuwarder Courant. Op zaterdag 13 mei worden onder meer verschillende workshops gegeven, er staat een kleine markt voor de bakkerij en diverse antieke bakkerijartikelen worden geëtaleerd en verkocht.

Bakkerij ’t Graantje heeft een nieuwe vestiging geopend in Deurne, meldt GVA. Dat is het voormalige pand van bakkerij Nora, die twee jaar geleden de deuren sloot. Zo wordt de lange traditie van bakkers op dit adres voortgezet.

Na 99 jaar draagt Wieland, eigenaar van Bakkerij Wieland, het stokje over aan een andere bakker in de regio: Bakkerij van Heeswijk. “Met een goed gevoel”, laat Wieland aan het Eindhovens Dagblad weten. Per juni zijn de deuren geopend van de bakkerij.

Industrie

Het overleg tussen de vakbonden en Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) over een nieuwe cao verloopt moeizaam. FNV stuurt een ultimatum en dreigt met acties. “Als de werkgevers niet heel snel aan onze eisen voldoen dan leggen de mensen op verschillende plekken het werk neer.”

Grondstoffen

“De granenmarkt laat voorzichtige tekenen van herstel zien. Zowel in Parijs als in Chicago zit vooral de tarwemarkt weer in de lift”, meldt Food Business in een analyse van de granen en grondstoffen. “Droogte in Amerika geeft tarwemarkt steun.”

Opleiding

Omroep Gelderland gaat langs bij het Graafschap College. Opleidingsmanager José Wopereis merkt dat de aanmeldingen voor de bakkersopleiding wat voorzichtiger binnenkomen. “Maar aan de andere kant zien we juist dat vmbo en havo-klanten weer bewust gaan kiezen voor een echt vak. En vaak is dat ook bakker.”

Overig nieuws

Dit jaar gaan nieuwe teams naar Frankrijk de Alpe d’HuZes beklimmen om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. “De berg wordt op één dag, zes keer beklommen. Maar om nog meer geld op te halen voor KWF wordt er komende zaterdag brood en cake verkocht bij Bakker Bas in winkelcentrum De Weide in Hoogeveen”, meldt Hoogeveensche Courant.

“De krentenwegge staat symbool voor de Twentse gastvrijheid. Een krentenwegge wordt altijd gedeeld en gegeten bij speciale gelegenheden”, zegt bakker Nicole Schabbink tegen Tubantia. Volgende maand hoort ze of haar inspanningen voor het erkennen van de Twentse krentenwegge resultaat heeft. Nicole wil graag dat het krentenbrood wordt opgenomen op de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Broodbus gestolen en twee dagen later plots weer terug: het overkwam bakkerij Mekx uit Doorwerth”, kopt De Gelderlander. Op zondag 22 april lieten de eigenaren de bus staan bij hun bakkerij en maandagavond constateerde de broodbakker van dienst een lege parkeerplaats.

Altijd op de hoogte blijven?