Bakkers in de media – week 18

baguette_Mamie Gourmande BIB 5-2018_Foto Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

Meesterexamens
Deze week vonden bij het Summa College de meesterexamens plaats. Verschillende media besteedden hier aandacht aan. PZC spreekt bakker Reindert Hameeteman uit Driewegen die de titel Meester Boulanger. haalde. “De lat ligt echt hoog”, aldus Hameeteman. 1Limburg spreekt bakker Bas Gommans die de titel vanwege problemen met zijn gist niet haalde. En ook NOS pakte de meesterexamens op. “Hoger dan dit wordt het niet.”

Nieuwe winkels Van Maanen
Op 5 mei (her)opende de Rijnsburgse bakkerijketen Van Maanen de dertien voormalige winkels van Tijsterman, meldt het Leidsch Dagblad. Hiermee komt het aantal winkels van Van Maanen op 61.

Lokaal bio graan
Het Bio Journaal spreekt Robert Lisart, teler van bio-granen met Biogarantie Belgium-label. "In Lot is een brouwerij die bier maakt van onze gerst en een molenaar in Tolembeek gebruikt onze tarwe om er brood van te maken.”

Nieuw winkelcentrum
Het Noordhollands Dagblad was aanwezig bij de opening van een nieuw winkelcentrumpje in Zuid-Scharwoude. In het pand waar voorheen supermarkt Deen was gevestigd, openden Slager Freek Reus, Bakkerij Jonker en Jelmer’s Kaasspeciaalzaak de deuren.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

La Lorraine
“De Belgische bakkerijgroep La Lorraine heeft zich afgelopen jaar goed weten te herstellen van de coronadip één jaar eerder”, meldt Food Business. “Het concern verwacht bovendien dat de omzet dit jaar fors oploopt, onder meer door het doorgeven van hogere kosten in de keten als ook door volumegroei.”

Tekort aan personeel
De Achterhoekse bakker Michel Nales brood moet na 20 jaar stoppen met leveren aan de supermarkten in Lichtenvoorde en Groenlo. Reden? Tekort aan personeel. Hij kreeg het niet rond, vertelt hij aan De Gelderlander. “Ik ben behalve bakker ook ondernemer en daarin voel ik mij enorm belemmerd door het personeelstekort.”

Jubileum bakker
Het Tilburgse familiebedrijf Bakker Floor van Lieshout bestaat dit jaar honderd jaar, staat er te lezen op Tilburg.com. “Trots op wat we met de hele familie hebben neergezet.”

Kleine porties
De Utrechtse bakkers van KEEK verkopen vanwege de hoger prijzen kleinere porties of passen het deeg aan. "We zijn heel open over waarom we deze keuze hebben gemaakt, en eigenlijk is er dan heel veel begrip", vertelt Ankie Dols, hoofd bakkerij aan RTV Utrecht.

25 jaar biologisch
Bakker Bolhuis in het Friese Jubbega viert een jubileum, meldt Bio Journaal. “Het bedrijf is dit jaar al 25 jaar lang biologisch gecertificeerd en dat wordt groots gevierd.”

 

Dossiers
Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?