Bakkers in de media | Week 12-2023

24 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein

Geen doorstart voor Bakkerij Jonker, tarweprijs blijft dalen en Siemon de Jong stopt met taarten van Abel. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

“Voor vijf van de zes vestigingen van Bakkerij Jonker is het definitief einde oefening: er komt geen doorstart”, meldt het NoordHollands Dagblad. “Alleen de winkel in Zuid-Scharwoude werd december vorig jaar overgenomen door Bakkerij Beerse. De inventaris is inmiddels geveild en opgekocht door partijen uit Oost-Europa.”

In het Parool verscheen deze week een artikel over de 21 beste bakkers van Amsterdam. Dat zorgde voor reactie want Mike Jacobs schreef een brief aan de krant. "Vaak loop ik met pijn in mijn buik langs het broodschap in de supermarkt wanneer ik termen als ‘vers’, ‘ambachtelijk’ en ‘passie’ lees. Het doet mij daarom deugd dat er aandacht wordt besteed aan het échte bakkersambacht."

Bakkerij ’t Kraayennest uit Nijmegen opent in mei een tiende winkel, in Millingen”, meldt De Gelderlander. Het dorp krijgt daarmee weer een ambachtelijke bakker. “Ons streven is om elk jaar één à twee winkels te openen of bestaande zaken om te bouwen”, zegt directeur Harry van Kraaij.

De bakkerij van Lex Brakenhoff staat in de verkoop. Vanwege zijn allergieën en de prijsstijgingen moet Brakenhoff ermee stoppen. De Brakenhoff-familie is zo snel mogelijk opzoek naar een koper voor de bakkerij. “Niet alleen zodat onze werknemers hun baan kunnen behouden en u gewoon uw brood en anders lekker kunt blijven kopen. Maar ook omdat het de enige manier is waarop het oké voelt om ons kindje over te dragen”, laat Lex weten aan het Noordhollands Dagblad.

Grondstoffen

“De tarweprijs lijkt de bodem nog niet bereikt te hebben”, meldt FoodBusiness. “Wederom sloot de koers dinsdag lager en vandaag lijkt het die daling voor te zetten. Verbeterd weer en een langer graanakkoord blijven de prijs goed doen.”

Ander nieuws

Na twintig jaar kondigt banketbakker Siemon de Jong aan te stoppen met zijn kinderprogramma ‘Taarten van Abel’. Kinderen schreven een brief aan hem en De Jong ging daarna op bezoek om een taart te bakken voor een bijzonder persoon in het leven van het kind. “Op 2 april is de laatste aflevering van Taarten van Abel te zien, waarin De Jong samen met oud-deelnemers terugblikt op de afgelopen twintig jaar”, meldt NRC.

De TEK-regeling is van start. Mkb-ondernemers, waarbij de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de omzet, kunnen tot 2 oktober 2023 met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor de periode van 1 november 2022 t/m 31 december 2023. “De NBOV is teleurgesteld over de late invoering van de regeling en over de wijziging van het voorschotbedrag. De piek van de prijzen – en dus van de kosten ligt immers achter ons”, meldt NBOV.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?