Bakkers in de media | Week 10-2023

11 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Oscar van der Wijk

Nieuwe kansen voor brood vanwege de eiwittransitie,  bakkers hebben nog steeds last van hoge energie en loonkosten en Broodje Deeg start een petitie voor opening op zondag. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) blijkt dat de dagelijkse consumptie van brood onder druk staat, meldt Foodbusiness. Nederlanders zijn gevarieerder gaan eten, waardoor de lunch en ontbijt niet standaard meer bestaan uit brood. Het percentage van brood bij het avondeten ligt nog veel lager. Het meeste brood wordt gegeten tijdens de lunch.

Dinsdag 7 maart opende Ronald van Kolthoorn, Bakker Bart-ondernemer, zijn verbouwde winkel in Ede. Het filiaal heeft een extra keukenblok en meer orderkiosken gekregen voor een snellere doorstroming in de bakkerij. “Nu heeft iedereen een vaste werkplek en gericht op een bepaalde handeling, wat de efficiency ten goede komt”, vertelt Van Kolthoorn aan FoodClicks.

Bakker Aaldert Bruinsma heeft de deuren van zijn Bakkerij Rustiek op beide locaties moeten sluiten. “Het waren niet eens de hoge gasprijzen die het bedrijf van bakker Aaldert Bruinsma de das om hebben gedaan”, meldt de LC. De grondstofprijzen stegen en klanten kwamen minder halen. “Het gebrek aan inkomsten liep uiteindelijk zo op, dat Bakkerij Rustiek niet langer haar rekeningen kon betalen.”

De Levensmiddelenkrant spreekt Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), over de nieuwe kansen van brood door de eiwittransitie. “Ik ben er heilig van overtuigd dat we over 20 jaar meer brood eten. Doordat we minder dierlijk eiwit gaan eten, wordt brood een belangrijke bron voor proteïne”, zegt Kannegieter.

"Ontstaat in Rijnhouwen het brood van de toekomst", kopt het Bio Journaal. Juliëtte Borggreve en René van der Veer zijn sinds 1999 eigenaren van de keuken. Door hun gezamenlijke interesse voor eerlijk, lekker en met liefde voor de natuur gemaakte eten ontstond het plan om een biologisch en vegetarische eettent te beginnen. 

Deze week vond vakbeurs Bakkersvak plaats. Ook de Telegraaf was aanwezig een doet verslag. “Bakker bakt ze blauw: ‘vernieuwing’ is toverwoord tijdens vakbeurs”, kopt de krant.

 “Prijzen van graan zijn weer op het niveau van voor de Oekraïneoorlog”, meldt de Ondernemer. “Maar dat betekent niet dat brood meteen veel goedkoper wordt. Energie- en loonkosten gooien roet in het eten.” De componenten die de prijs van een brood bepalen zijn bijna allemaal gestegen.

Berre Ceuppens en Stijn van Kerckhoven hebben de tweede plaats behaald op het wereldkampioenschap voor bakkers in Japan. Samen vormde ze één van de vijf finaleduo’s. “We hebben echt nipt verloren van de Japanners”, vertelt Berre aan VRT NWS. De duo’s bestonden uit een ervaren bakker en een jong talent. Ze moesten verschillende bakproeven zoals een commerciële koek tot een goed einde brengen.

Broodje van Eigen Deeg vervroegde de openingstijd op zondag. Bij de gemeente kwam een klacht binnen en sindsdien moet de bakkerij de deuren op zondagmorgen gesloten houden. De eigenaren zijn een petitie gestart. “De voornaamste reden van de petitie is dat we duidelijkheid willen in de regelgeving in Groningen”, laat Tineke Plagmeijer, mede-eigenaar van Broodje van Eigen Deeg, weten aan DVHN.

Restaurant ’t Huiskombuis op de Langestraat in Brugge heeft een switch gemaakt, meldt PZC. Het Zuid-Afrikaanse restaurant biedt sinds kort ook brood, gebak en belegde broodjes aan. De laatste bakker in Brugge sloot eind november 2022 haar deuren en dus kunnen buurtbewoners hun brood nu halen bij Ann en Arne.

“Rabobank verwacht op zijn vroegst in het tweede kwartaal een breder prijsherstel van de zuivelmarkt. Er is volgens de zuivelanalisten nog grote onzekerheid aan de vraagkant en de start van het nieuwe seizoen brengt ook onzekerheid met zich mee”, meldt Nieuwe Oogst. “In de belangrijkste Europese melk producerende landen verwacht de bank dat de gemiddelde melkprijs zal dalen tot zo’n 45 euro per 100 kilo melk.”

Altijd op de hoogte blijven?