Bakkers in actie tegen oplopende energieprijzen, NBOV doet oproep aan Den Haag

7 september 2022 Redactie Bakkers in bedrijf Pexels

Foto: Pexels

De energieprijzen lopen voor steeds meer bakkers steeds hoger op en veel bakkers vrezen dat zij na het afsluiten van nieuwe energiecontracten de kosten niet meer aan de klanten kunnen doorberekenen. NBOV doet daarom een oproep aan Den Haag: “Kom met een oplossing.”

Veel bakkers waren dit jaar gedwongen hun productprijzen te verhogen vanwege oplopende grondstofprijzen. Nu komen daar torenhoge energieprijzen bij. Deze kostenstijging is zo groot dat een deel van de bakkers aangeeft op korte termijn in ernstige financiële problemen te komen of zelfs failliet te gaan.

Oproep aan Den Haag

De NBOV voert tot en met Prinsjesdag actie met de campagne Ambachtelijke bakkers luiden de noodklok en roept de overheid op om tot een oplossing te komen. Arend Kisteman, voorzitter van de NBOV, vertelt bij NPO Radio 1 over de grote zorgen binnen de branche. “We verwachten dat 40 tot 60 procent van de ambachtelijke bakkers per 1 januari de rekening niet meer kan betalen.” Het gaat volgens Kisteman om zo’n 1.500 bakkers. Ook zijn eigen bakkerij komt in de problemen als de energieprijzen blijven stijgen. “Dan wordt het voor mij het einde van het verhaal. Dat is heel simpel. Je kunt het niet betalen.”

Aandacht in de media

Bakker Kor Schreuder uit Uddel vertelt bij RTL Nieuws en Khalid & Sophie over de enorme kosten waarmee hij te maken krijgt. Zijn jaarrekening van 30.000 euro gaat volgend jaar naar 370.000 euro. “En de prijzen stijgen nog steeds. Hier kunnen we niet op acteren.” Bakker Hans Keurhorst uit Apeldoorn vertelt aan Omroep Gelderland over zijn rekening: "Afgerond zijn we nu 25.000 euro per jaar kwijt voor één bakkerijtje. Zoals het er naar uit ziet, zal het wel richting de 200.000 euro gaan." In EenVandaag vertelt bakker Loes Baas uit Hoogwoud dat ze niet of ze de loonsverhoging van haar personeel straks nog kan betalen. Ook Wim Kannegieter, directeur NVB, luidde bij RTL Z Nieuws de noodklok voor industriële bakkers. 

Overheid moet bijspringen

Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland, zegt in RTL Nieuws: “Ondernemers lopen tegen grote problemen aan. De overheid moet niet langer aarzelen, maar moet ondernemers bijspringen, anders gaat het fout.” De NBOV en MKB-Nederland verzamelden afgelopen juni veel voorbeelden zoals die van Kor Schreuder en Hans Keurhorst. Deze zijn bekend bij de ministeries in Den Haag. NBOV-voorzitter Arend Kisteman heeft minister Rob Jetten gesproken en de minister gaat binnenkort op bedrijfsbezoek bij een ambachtelijke bakkerij. Op de website schrijft de NBOV: “Het huidige vooruitzicht is onacceptabel. Zeker vergeleken met omliggende landen, waar de gasprijzen flink lager zijn. De geluiden vanuit Den Haag om ook andere lasten bij ondernemers te leggen zijn onaanvaardbaar.”

Adviezen

De NBOV adviseert bakkers om voor nu, waar dat mogelijk is, kritisch om te gaan met het gebruik van gas en energie. “Ga in gesprek met je energieleverancier over aflopende energiecontracten en laat je goed informeren en adviseren.” In een artikel van platform De Ondernemer geeft energieadviseur Johan Sijtsma adviezen aan bakkers over versnelde verduurzaming.

Bakkers in bedrijf blijft de ontwikkelingen op de voet volgen. Heeft u zelf vragen of tips voor collega-ondernemers, neem dan contact op met de redactie: info@bakkersinbedrijf.nl.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?