Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis

Bakkerij_Pixabay

Foto: Pixabay

Bakkers hebben na één jaar nog steeds last van de coronacrisis. De extra klanten compenseren het omzetverlies van leveringen aan horeca en bedrijven niet. Dat blijkt uit een rondvraag van NBOV onder de leden. Dat meldt de brancheorganisatie op de website.

Het is de derde keer dat NBOV de leden vroeg naar de effecten van corona op hun bedrijf. Eerder deed de brancheorganisatie dat in april en juli 2020. Ongeveer een vijfde van de leden vulde deze derde keer de vragenlijst in. NBOV vroeg onder andere naar de omzet, kosten door uitval werknemers en regelingen van de overheid. 

Omzet

Van de respondenten had zo'n 23 procent te maken met een omzetdaling tussen de 5 en 70 procent in december 2020 ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook had minder dan de helft de gebruikelijke omzetpiek rond de feestdagen. Wel zien de meeste bakkers (70 procent) meer klanten in de winkel. Ook groeit het aantal online verkopen. Bij sommige is de online omzet 3 tot 5 keer hoger dan voor corona. Maar leveringen aan een aan bedrijven en horeca blijven achter. 

Bijna één op de vijf respondenten geeft aan zich zorgen over de liquiditeit van zijn of haar bedrijf. Voor 40,7 procent geldt dat het totale bedrijfsresultaat in 2020 lager of gelijk aan dat van 2019 was. 40,7 procent heeft een hoger bedrijfsresultaat en zo’n 18 procent dit nog niet.

Ga voor meer informatie over de omzet, ziekteverzuim en overheidsregelingen naar de website van NBOV.

Dossiers
Lees ook
Blijven klanten komen na corona?

Blijven klanten komen na corona?

Het ambacht heeft in coronatijd meer aanloop gehad, met vooral meer jonge klanten. Binnen de in-homemarkt, ofwel thuisconsumptie, is marktaandeel gewonnen ten opzichte van de supermarkt, volgens recente broodcijfers. Blijven die klanten naar de ambachtelijke bakker komen, als zij straks weer volle agenda’s hebben?

ODE aan de lobby

ODE aan de lobby

De NBOV lobbyt intensief in Den Haag. Als ondernemer merk je dat niet direct in je portemonnee. Wat is dan eigenlijk het nut van die lobby? Een actueel voorbeeld om het concreter te maken: de Opslag Duurzame Energie (ODE), die de overheid in 2013 bedacht om de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) te financieren.

Energie

Energie

Het thema van dit nummer is ‘ovens en energie’. En waar dat eerste een helder en duidelijk woord is voor belangrijke machines in uw bakkerij, kent het tweede woord verschillende betekenissen. Daarom gaat deze editie van Bakkers in bedrijf deels over slimme keuzes op het gebied van energie(besparing).