Bakkers halen geld op voor Skate4AIR

30 maart 2018

Skate4AIR 2018 is officieel afgesloten met de overhandiging van de cheque van Skate4AIR aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Dit jaar haalden alle deelnemers van Skate4AIR 416.164 euro op. Meesterbakkers en Westlandse bakkers droegen ook hun steentje bij. Zij bakten Skate4AIR cake of schaatsten mee.

Skate4AIRcake

Ieder jaar bakken de Meesterbakkers en de Westlandse bakkers aan het begin van het jaar Skate4AIR cake voor dit goede doel. Skate4AIR is een winterse kruidencake, die wordt gemaakt met ingrediënten van Zeelandia. De bakkers dragen een euro per cake af aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Verschillende leveranciers sponsoren de Skate4AIRcake. Dit zijn Zeelandia Bakkerijgrondstoffen uit Zierikzee, Quadraat Drukwerk, Oud-Beijerland en W&R etiketten uit Tilburg.

Bakkers-in-bedrijf_Skate4AIR-Westland-in-Zweden-300x169 Skate4AIR

Aan Skate4AIR deden dit jaar ruim 200 deelnemers mee. Zij lieten zich sponsoren en schaatsten kilometers lang op de Oostenrijkse Weissensee of op het Runn meer in Zweden. Dit gebeurde onder leiding van Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage. Ook een groep schaatsers uit Westland schaatste mee, waaronder Meesterbakker Arjan Roodenrijs.

Onderzoek naar taaislijmziekte

Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Deze chronische ziekte is erfelijk en niet te genezen. Patiënten hebben ademhalings- en spijsverteringsproblemen. Deze combinatie is slopend en resulteert in lange ziekenhuisopnames.

Onderzoek naar medicijnen voor de patiënten levert goede resultaten op. Sommige patiënten kunnen het medicijn Orkambi gebruiken. Als dit aanslaat worden de klachten fors minder. Zo zijn er patiënten die door gebruik van Orkambi weer (gedeeltelijk) kunnen werken en sporten in plaats van ziek in bed te liggen.

Anderen hoeven minder nare bijwerkingen van proefmedicijnen te doorstaan, doordat Skate4AIR het project ‘Mini Darmpjes’ ondersteunt. Er wordt een darmpje gekweekt vanuit lichaamseigen materiaal van de patiënt. Hierop worden medicijnen buiten het lichaam uitgetest waardoor de patiënt veel eerder beschikking heeft tot de medicatie die bij hem of haar past.

Altijd op de hoogte blijven?