Bakkers goed op koers met zoutreductie

13 juli 2012

Bakkers voegen sinds het voorjaar van 2012 weer 10 procent minder zout aan hun brood toe dan een jaar eerder. Dat blijkt uit actuele metingen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in opdracht van de NVB en NBOV. Die reductie volgt op een eerdere zoutvermindering van 10 procent in 2008. Hiermee ligt de bakkerijbranche goed op koers naar een totale reductie van 25 procent in 2013. De brancheverenigingen maken de 2012 cijfers bekend ter aanvulling op onderzoeksresultaten over zout in levensmiddelen, die de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onlangs publiceerde. In deze rapportage van de NVWA zijn de cijfers in de categorie brood afkomstig van steekproeven uit de periode 2009 tot begin 2011.

De brancheverenigingen van bakkers vinden het onderzoek van de NVWA waardevol, omdat het als doel heeft de Nederlandse verlaging van zout in levensmiddelen te monitoren, met het oog op de volksgezondheid. De rapportage van de NVWA meldt dat er in de categorie brood, behalve bij stokbrood, geen zoutreductie te zien is. Die conclusie is echter gebaseerd op minder actuele steekproeven uit 2009 tot begin 2011. De bakkerijbranche had net een eerste collectieve zoutreductie van 10 procent gerealiseerd op het moment dat de NVWA steekproeven onderzocht. Tegelijkertijd plande ze een tweede collectieve reductie van 15 procent, waarvan de eerste resultaten in het voorjaar van 2012 al zichtbaar zijn.

Steekproeven

Tijdens de metingen van de NVWA uit 2009 tot 2011 was het zoutgehalte van vrijwel alle broodsoorten al verlaagd en daardoor is de reductie in de factsheet niet zichtbaar. Inmiddels is na de meting van de NVWA het zoutgehalte in brood verder verlaagd. Van de geplande tweede collectieve reductie van 15 procent is nu al 10 procent door de bakkers gerealiseerd. Deze voortgang blijkt uit de steekproeven die het NBC nam van maart tot mei 2012, met 483 broodmonsters van 134 bakkerijen en supermarktketens.

Wettelijk vastleggen

Omdat de bakkerijbranche de doelstelling van de NVWA deelt, overlegt zij ook met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het wettelijk vastleggen van de verdere zoutreductie in brood. Op verzoek van de bakkers is de eerste collectieve reductie opgenomen in de Warenwet. Per 1 januari 2013 wil de branche ook de volgende verlaging wettelijk laten vastleggen.

Altijd op de hoogte blijven?