Bakkers en vakbonden voeren actie voor cao

8 december 2021 David Julien via Pixabay
Foto: Davd Julien/Pixabay

Werknemers van bakkersbedrijven en de vakbonden laten woensdag 8 december een ijsbeeld smelten bij het Van der Valkhotel langs de A1 in Amersfoort. Met de actie willen ze bereiken dat hun werkgevers nog voor het einde van dit jaar een goede cao met hen afsluiten.

Zo’n vijftig bakkerijmedewerkers, FNV en CNV nemen deel aan de actie. Deze start woensdag 8 september om 8.30 uur en duurt tot 10.30 uur, voordat een nieuwe onderhandelingsronde met de werkgeversorganisaties NBOV en NVB van start gaat. Tijdens de actie maakt een ijskunstenaar met een kettingzaag een ijssculptuur. De bakkers overhandigen dit aan de werkgevers en smelten het beeld weg met branders. Dit staat voor het wegsmelten van hun koopkracht met de huidige inflatie en het lage loonbod.

Cao Bakkersbedrijf

Onder de cao Bakkersbedrijf vallen 42.000 werknemers, zowel van industriële als ambachtelijke bakkerijen. In juni 2021 gingen de onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties NBOV en NVB en vakbonden FNV en CNV Vakmensen van start. De partijen hebben nog geen overeenkomst bereikt.

Een van de punten waarover geen overeenstemming is bereikt is het loon. FNV eist voor een eenjarige cao een loonsverhoging van 5%, maar de werkgevers willen in een cao met een looptijd van drie jaar niet verder gaan dan 6,9%. Dat staat voor een eenjarige cao gelijk aan 2,3%.

Loonsverhoging

De vakbonden vinden deze verhoging te weinig. "Bij een inflatie van gemiddeld 2% per jaar kom je als werknemer in een industriële bakkerij met het maximale salaris (schaal 5) bijna € 1.700 tekort om de inflatie bij te houden. Wie het maximale salaris in diezelfde schaal verdient bij een ambachtelijke bakker komt maar liefst € 3.800 tekort", staat te lezen in het persbericht. Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie vult aan: "En let wel: dan gaan we uit van een inflatie van 2% per jaar in de komende jaren. Als de inflatie daar nog bovenuit stijgt, wordt het verlies aan koopkracht nog groter."

Volgens Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen, moet het uurloon omhoog naar minimaal 14 euro. "Omdat de lonen in de bakkersbranche de laatste jaren niet zijn meegegroeid met de inflatie vertrekken veel bakkers uit de sector. Ook is het aantrekken van nieuwe mensen lastig. De werkgevers willen dit omkeren met het schrappen van de 0-schalen. Volgens ons moet het uurloon omhoog naar minimaal 14 euro, anders zet dit geen zoden aan de dijk."

Eerder stoppen met werken

Naast de lonen vormt ook het eerder kunnen stoppen met werken een probleem. Volgens de vakbonden willen de werkgevers "geen knappe afspraken maken over een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken." Vos: "Terwijl zo’n regeling bij uitstek in het leven is geroepen voor mensen met een zwaar beroep als bakker."

Vos kondigt in het persbericht over de actie van 8 december aan dat er zo nodig meer acties zullen volgen. "Onze actie van woensdag is het begin. Laten we hopen dat het niet nodig is dat bakkers hun werk stil moeten leggen."

Altijd op de hoogte blijven?