Bakkers en energie – Week 51

21 december 2022 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Oscar van der Wijk

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Bakkers die stoppen

Bakkerij Vorstelijk Brood in Baarn gaat de deuren sluiten, meldt de Baarnsche Courant. Vanwege de combinatie van gestegen prijzen en het personeelstekort nam de eigenaar dit besluit.

In september gingen twee filialen van de Haagse bakkerij Hessing failliet. Bakkerij Klink neemt nu het filiaal in de Reinkenstraat over. “Dit is ook nog eens mijn geboortehuis, dus dat is wel een dingetje. Dit is zuur, ja”, zegt eigenaar Stefan Hessing tegen Omroep West.

Ook voor een van de filialen van bakkerij Jonker is een nieuwe eigenaar. Bakkerij Beerse neemt de locatie in Zuid-Scharwoude over, aldus Dijk&Waard Centraal.

Bakkers die doorgaan

Sinds de sluiting van concollega Bakker Stijnman is het in Bakkerij Treur in Oudewater razend druk, maar de bakker is niet blij. “We hadden het prima, draaiden een goede omzet en verdienden al een goede boterham”, zegt Paola Treur in het AD.

Michel en Evelien Kuijf starten ondanks alle problemen in de branche een eigen bakkerij in Montfort. “We willen simpel beginnen”, zegt Evelien in het AD. “Michel gaat bakken en ik ga in de winkel staan. Daarmee hebben we dus geen personeelskosten, waardoor we de hoge energiekosten kunnen compenseren.”

Saar den Hertog breidt ondanks alle problemen haar onderneming uit en trekt in het pand van de gestopte bakkerij Croonen in Roosendaal. “Mijn bakkers kwamen helemaal verliefd en blij terug: zoveel ruimte!”, vertelt ze aan BN de Stem.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Bakkers die bakkers helpen

Hart van Nederland spreekt Aria en Peter Gorthuis die vorig jaar een gunstige prijs af konden spreken met hun energieleverancier. Nu stellen ze hun oven open voor andere bakkers in de buurt, die géén gunstig contract hebben.

Ook in het Noordhollands Dagblad aandacht voor bakkers die hun concollega’s helpen. “Bakkers laten soms stiekem brood bakken bij ‘concurrent’: Onze klanten vinden het fantastisch dat we andere ondernemers helpen.”

Ander nieuws uit de branche

Omroep Brabant gaat langs bij Patisserie de Rouw in Vught. “Het is echt enorm druk deze weken. Al onze klanten, dat zijn er zo’n twintigduizend, komen deze feestmaanden allemaal langs”, aldus eigenaresse Doris de Rouw.

In het AD publiceert NBOV een artikel over Renske Huyben die in 2023 deelneemt aan Mondial du Pain in Japan. “Als kind zag ik een documentaire over de hoogst haalbare titel voor Patissiers in Frankrijk. Toen wist ik: zoiets wil ik ook.”

RTV Noord besteedt aandacht aan de drukke decembermaand bij bakkerij van Esch in Zevenhuizen. “We gaan van Sinterklaas naar kerst, en dan volgende week ter afsluiting nog even wat oliebollen en appelflappen.”

 

Altijd op de hoogte blijven?