Bakkers en de hoge energieprijzen | Week 6-2023

10 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Oscar van der Wijk

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media

Bakkers die stoppen

“Ik ga geen waldkorn verkopen voor 4 euro”, zegt Peter Selten, de laatste warme bakker van Millingen, in De Gelderlander. Vanwege de hoge energielasten en grondstofprijzen sluit hij zijn bakkerij.

‘‘Graag willen wij onze klanten enorm bedanken’’, laat Bakkerij Breggen via de socials weten. De winkel gaat verder onder de naam van Bakkerij Verba. Altena schrijft: “Op 8 februari gaan de deuren van de winkel weer opnieuw en staat het team weer voor de klanten klaar als Bakkerij Verba.”

“We leefden voor de zaak, we gaan onze klanten zeker missen”, zegt bakker Dirk Schepers in het Nieuwsblad. De ambachtelijke brood- en banketbakkerij stopt na drie generaties. De winkel is op zondag 19 februari voor de laatste keer open.

Evelien Stricker laat aan het Bussums Nieuws weten dat Bakkerij Strickers al ruim een jaar te koop staat. Het einde van een tijdperk, maar ook zeker een nieuw begin. “Ik ben wakker geworden”, zegt ze. Samen met haar man doet ze nu vrijwilligerswerk.

Bakkers die doorgaan

Bakkers kunnen het hoofd boven water houden door zich te onderscheiden van de concurrenten en dan vooral met de supermarkt. Het NoordHollands Dagblad meldt: “Het veganistische brood van het Zaanse Bakkertje, de Volendamse flip van Bakkerij 2in1 en het zuurdesembrood van Kiss Bakery; voor zulke lekkernijen rijden mensen om en willen daar ook best wat meer voor betalen.’’

Bakkerij Koenen verhuist van Westervoort naar het Dorpsplein, laat De Gelderlander weten. Van alleen een winkel gaan ze over naar een bakkerscafé. Het pand is ruim twee keer zo groot en krijgt er een flinke lunchroom bij.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief


Bakkers die starten

Met een paar weken vertraging hebben Michel en Evelien Kuijf hun eigen bakkerij gestart. Ondanks de hoge energieprijzen durfden ze het avontuur aan. “Het was spannend tot op het laatste moment”, laat Evelien Kuijf aan het AD weten.

Drie maanden na het sluiten van de populaire bakker-restaurant De Superette, heeft het pand al een nieuwe invulling. “Gentenaar Tomas De Mets heeft er een nieuwe bakkerij geopend: SMØRBRØD. Over enkele weken komt er ook een koffiebar bij”, aldus PZC.

In Amsterdam openden nieuwe patisserieën hun deuren die zeker het proberen waard zijn, laat Het Parool weten. Het dagblad bezoekt vijf van deze nieuwe ondernemingen.

Bakkersgrondstoffen 

“De prijzen van bakkerijgrondstoffen lieten de afgelopen week geen grote schommelingen zien”, meldt Foodbusiness. “Zuivel pikt wat op, suiker levert wat in en tarwe beweegt vooral zijwaarts. Komende week zou er met name op de tarwemarkt nog wel wat kunnen verschuiven. ”

In de VS deed de notering van de tarwekoers een stapje terug terwijl in Europa de koers voorzichtig stijgt. “De markt verwerkte daarmee de nieuwste exportcijfers uit zowel de VS als Oekraïne. Op de langere termijn kunnen geopolitiek ontwikkelingen de markt nog weleens verrassen zo waarschuwen enkele analisten”, meldt Foodbusiness.

Ander bakkersnieuws

Omroep Brabant spreekt Thijmen, een 15-jarige jongen met een zichtbeperking die werkt bij de bakker in Gassel. Ondanks zijn zichtbeperking snijdt hij gewoon zelf het brood. “In het begin was het wel wennen, maar nu lukt het allemaal. Ook het brood snijden met de machine lukt goed”, zegt Thijmen.

De Limburger spreekt bakker Frank van Eerd over de Limburgse vlaai.. “Als Limburgse vlaai de Europese status ‘beschermd streekproduct’ krijgt, mogen we trots zijn.’’

 Het tiende seizoen van Heel Holland Bakt sloot zondagavond af met de finale. ‘‘Aan LINDA. vertelt de Meester Patissier en Boulanger Robèrt van Beckhoven alles over ongevraagde baksels, mislukte creaties en de bergen afwas die het programma met zich meebrengt.’’

Eren Demirci en Mustafa verkopen een andere versie dan de bekende börek met spinazie en fetakaas. De börek van de heren bestaat uit deeg, roomboter en heel veel kaas. “Mensen zijn nieuwsgierig en het willen proberen. Daar zijn we blij mee, want we waren er niet zeker van of de gemeenschap börek lekker zou vinden en wilde eten. Soms moet je dat risico nemen”, laat Eren aan De Gelderlander weten. 

Altijd op de hoogte blijven?