Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 5-2023
Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.
Bakkers die stoppen
Koert van Egmond van bakkerij Venekamp besloot in oktober om zijn bakkerij vanwege de hoge kosten te sluiten. NH Nieuws ging langs op de laatste dag. “Ik weet niet waar ik straks mijn brood vandaan moet gaan halen”, zegt een van de klanten.
Na 103 jaar sluit Bakkerij Van Leeuwen in Woerden de deuren. “Ik word volgende maand 67, mijn zoons zijn allemaal wat anders gaan doen, dan is het ook mooi geweest”, aldus Dick van Leeuwen in het AD.
Bakker Spelier in Sluis sluit de deuren. “Vroeger had je tarwebrood, wit, puntjes en op zaterdag rozijnenbrood en bestwit”, vertelt Ed Spelier in het AD. “Nu zijn er soorten als meergranenbrood, glutenvrij brood, een soort met minder koolhydraten, biologisch brood en spelt.”
“Steeds meer bakkerijen doven de ovens”, meldt NH Nieuws. “Meestal is dit door de hoge energie- en grondstofprijzen, maar ook hoge werkdruk is een veelgehoorde reden om ermee te stoppen. In onze provincie hebben we al afscheid moeten nemen van verschillende toonaangevende bedrijven.”
Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws.
|
Bakkers die doorgaan
“Achterhoekse bakkers krijgen weer lucht”, kopt De Gelderlander. De krant spreekt Esther Saalmink van Bakkerij Kaspers, die weer licht aan de horizon ziet nu de gasprijzen dalen. “2023 wordt niettemin een spannend jaar”, zegtt Esther.
Desembakkers hebben weinig last van inflatie meldt RTL Nieuws. “Het is een doelgroep die niet zo'n last heeft van de prijsstijgingen. En daarbij vinden ze het belangrijk om brood te eten waar niet mee is gerommeld”, zegt Joost van Iersel van Stevig Brood over zijn klanten.
Bakker van Maanen neemt de twee bakkerijen Van der Breggen in Alphen over, meldt Leidsch Dagblad. Bakker Van der Breggen sluit niet alle winkels. In de omgeving van Rotterdam behoudt dit ruim honderd jaar oude bedrijf nog een aantal vestigingen.
Ondanks de hoge kosten voor energie en grondstoffen gaat het bij Boulangerie Oscar in IJmuiden beter dan ooit. Eigenaar Rogier Hein bakt elektrisch en onderscheidt zich met zijn brood. “Mensen willen tegenwoordig weten wat ze eten. Het is gezonder en lekkerder” vertelt hij aan NH Nieuws.
Bakkers die starten
Trouw spreekt jonge bakker Tim Hoitinga, die onlangs zijn eigen desembakkerij in het Friese Opeinde opende. “Eigen baas zijn, zelf beslissen over welke producten ik verkoop, die uitdaging wilde ik aangaan.”
Overig bakkersnieuws
“Ondanks zware tijden veel belangstelling voor bakkersopleiding”, kopt NH Nieuws. De krant gaat langs bij het Bakery Institute in Zaandam, waar volwassenen die voor een nieuwe carrière als bakker kiezen hun opleiding volgen. Er is volop belangstelling voor het bakkersvak, luidt de conclusie.
Bakkerij Beukeveld in Groningen bakt als enige bakker in Noord-Nederland brood van Nedertarwe. “De meeste Nederlandse tarwe wordt gebruikt als veevoer, omdat er te weinig zon op komt, waardoor er onvoldoende eiwit in zit om goed brood van te maken”, aldus bedrijfsleider Jack Mellens op RTV Noord.
In De Stentor aandacht voor Zwollenaar Jan, die in de finale van Heel Holland Bakt staat. Als kind droomde hij volgens Omroep Max over een carrière als bakker. “Helaas gooide bakkersallergie roet in het eten.”
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bakkers in de media | Week 12-2023
Geen doorstart voor Bakkerij Jonker, tarweprijs blijft dalen en Siemon de Jong stopt met taarten van Abel. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Bakkerij Lex Brakenhoff zoekt nieuwe eigenaar
De familie Brakenhoff van Bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft is op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de bakkerij. Vanwege persoonlijke omstandigheden, prijsstijgingen en hoge personeelskosten is het voor bakker Lex Brakenhoff en zijn familie niet meer haalbaar om de zaak te draaien. Begin deze week deelde de bakker zijn verhaal op Facebook.
Bakkers in de media | Week 11-2023
Nieuwe graandeal met Rusland, Nederlandse broodconsumptie zit weer in de lift en een interview met de 16-jarige winnares van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.