Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 49

9 december 2022 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Oscar van der Wijk

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media. 

Bakkers die stoppen

Bakkerij Jonker, met vestigingen in onder meer Purmerend, Alkmaar en Heerhugowaard heeft het faillissement aangevraagd, meldt RTV Purmerend. De curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart volgens het Noordhollands Dagblad. “Ik ken geen bakker die het nu niet moeilijk heeft.”

Na 187 jaar moet ook familiebakkerij Richard Brakenhoff stoppen vanwege de hoge kosten. “Het is verschrikkelijk”, zegt eigenaar Richard in het Noordhollands Dagblad. “Deze beroepsgroep wordt eruit gesaneerd.”

PZC spreekt nachtbakker Bart Tullenaar, die vanwege de hoge kosten na Sinterklaaszaterdag zijn bakkerij sloot. “Ik begin op 2 januari bij CSM Ingrediënts in Goes. Vullingen, vaak met vruchten, voor taarten en vlaaien maken. Toch nog een beetje binding met het bakkersvak dus.”

Kay Beumers nam februari 2022 de Bakker Bart-winkel in Borne over vanwege een dreigend faillissement, maar sluit nu toch de deuren van dit filiaal. In Tubantia: “Het aflopen van het energiecontract en de hoge tarieven van deze tijd spelen ook mee.”

Bakkerij CoPain in Gent sluit vanwege het personeelstekort en de hoge prijzen voor energie en grondstoffen tijdelijk een van de twee vestigingen. “We betalen nu zes keer meer aan energie dan voorheen”, zegt bakker Adriaan Druwé in PZC.

 

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Bakkers die doorgaan

NH Nieuws spreekt met Gert-Jan Slijkerman van bakkerij Slijkerman over bakkers die noodgedwongen de deuren moeten sluiten. “Vaak zijn er achterliggende redenen. Denk daarbij aan persoonlijke omstandigheden, keuzes die verkeerd uitpakken of pech.”

Na problemen met de energieleverancier is de bakkerij van Nils Engelman in Utrecht nu toch aangesloten en open, meldt het AD. Klanten wisten de nieuwe zaak te vinden. “We waren compleet uitverkocht.”

In De Tijd een uitgebreid interview met patissier Joost Arijs, die 9 december The Bakery by Joost Arijs opent. “Wij bakken op elektriciteit, en die hogere prijzen hebben we nu meegenomen in onze berekeningen. Het was al een hard jaar, maar we moeten erdoor. Je moet ook investeren in tijden van crisis, daar geloof ik in.”

Ander bakkersnieuws

Gelukkig gebeuren er ook nog leuke dingen in de branche. Zo heerst volgens het AD in Joure een complete Noppert-gekte. Bij Breimer’s bakkerij ligt gebak met daarop het gezicht van Andries Noppert in de vitrine. En bij slager Veldman maken ze een Friese droge worst, die even lang is als keeper van Oranje.

BN de Stem spreekt verschillende bakkers in de regio over de remrijskast, waarmee bakkers ’s nachts niet meer hoeven te werken. “De kwaliteit van remrijskasten is in twintig jaar enorm verbeterd”, aldus Bas Hendriks , Bakker in Gorinchem

In Foodbusiness een analyse van bakkerijgrondstoffen. “De daling van de tarweprijs op de Matif is goed nieuws voor de bakkers. De prijs daalde vrijdagavond naar €320,50 per ton, een verdere daling is niet uitgesloten. De suikerprijzen stijgen licht, zuivel wordt goedkoper.”

 

Altijd op de hoogte blijven?