Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

26 november 2022 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Oscar van der Wijk

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media. 

Faillissement
“Bakkerij Dreessen uit Bocholtz moet door de hoge energieprijzen zijn deuren sluiten”, meldt 1Limburg. “De laatste bakker in het dorp gaat in april volgend jaar na ruim negentig jaar voorgoed dicht.” De reportage is terug te zien op YouTube.

Bakkers in actie
Op initiatief van bedrijfseconomisch-adviseur Friso Berghuis en bakker Eric van Otten kwamen afgelopen woensdag ondernemers bij elkaar om te bidden voor de energienood in Nederland. “Ze kunnen de thermostaat niet een graadje lager zetten, want er moet gebakken worden”, zegt Berghuis in het Nederlands Dagblad.

“Veertien Achterhoekse bakkers zoeken steun bij elkaar nu de energie- en grondstofprijzen torenhoog zijn”, meldt De Gelderlander. “Mogelijk gaan de bakkers collectief inkopen, mede om verdere prijsstijgingen van brood en andere producten te voorkomen.”

In België krijgen de bakkers steun van zangeres Slongs. Samen met Izegemse bakker Jan protesteert ze tegen de hoge energieprijzen, meldt HLN. Ze willen zoveel mogelijk mensen op de been krijgen voor een demonstratie in december.

In De Gelderlander een aankondiging. Zondag 27 november vertellen Maurice Ebbers van Bakkerij Ebbers in Terborg en Esther Saalmink van Bakkerij Kaspers in Doetinchem over hoe een bakker overleefd in deze moeilijke tijden. Het Nieuwscafé is om 14.00 uur in de kleine zaal van schouwburg Amphion in Doetichem.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Toch uitbreiden
Terwijl veel bakkers het niet redden opent Bakker Aernoudt in België binnenkort de 35e en 36e vestigingen. “Er vallen gaten en wij vullen die”, vertelt de grootste bakker van Vlaanderen aan De Tijd. “Wij zien ook af van energie- en grondstofprijzen.”

Ook Bakker Joost uit Odoorn durft het aan om uit te breiden. Hij opende in Borger een derde winkel, die hij van zijn zus overnam. “Ik wil niet denken in problemen”, aldus bakker Richard Martens in het Dagblad van het Noorden.

Ander nieuws
Gelukkig gebeuren er ook nog leuke dingen in de branche. Zo verraste Robèrt van Beckhoven iedereen door op te treden als zingende teddybeer in het RTL-programma The Masked Singer. Een zangcarrière zit er niet in vertelt de Meester Boulanger en Patissier aan Omroep Brabant. “Laat mij maar lekker bakken.”

 

 

Bakker Antoine Bongers uit Heythuysen geeft een aantal gastcolleges aan de Marokkaanse Zakaria, die straks Limburgse vlaaien in Marrakesh bakt, meldt De Limburger. “In Marrakesh zal er wel extra suiker in de vulling moeten”, denkt de bakker.

In het Noordhollands Dagblad aandacht voor patisserie Waldo, die in vier jaar tijd drie winkels opende. “Ik ben een impulsieve stuiterbal”, aldus Waldo Weijsenfeld.

Altijd op de hoogte blijven?