Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 46

Bakkerij_pixabay

Foto: Pixabay

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Bakkers vragen om hulp. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media. 

Faillissement
Bakker van den Dobbelsteen met vestigingen in Aalten en Dinxterloo is failliet verklaard. “De directe oorzaak van het bankroet van de 137 jaar oude bakker is een torenhoge energierekening”, aldus De Gelderlander.

“De kans dat de failliete Bakkerij Van der Waal nog in z'n geheel wordt overgenomen, is minimaal”, meldt het AD. “Volgens curator Hans Schuurbiers van DHC Advocaten hebben gesprekken met een kandidaat, ook een bakkersbedrijf, nog geen resultaat opgeleverd.”

Energie besparen
In Gelderland schakelen sommige bakkers volgens Omroep Gelderland over op propaan. “Propaan is nu veel goedkoper dan aardgas en dat is gunstig voor grootverbruikers zoals bakkerij Schuld in Oldebroek.”

“Bakkerij Tonnie Knippenborg gaat één oven uitzetten”, meldt De Gelderlander. “De bakker, met zeven filialen in de Achterhoek, bespaart zo energie en wil tegelijkertijd wat doen aan de voedselverspilling.”

Toekomst
Arnhem Direct spreekt Wery Hugen van bakkerij Hugen over zijn zorgen voor de toekomst. “De steun van de regering gaat de bakkerij niet helpen, want onze energiekosten zijn lager dan 12,5% van de omzet, wat de grens is voor steun uit Den Haag.”

De Stentor spreekt bakker Mark Schut uit Twello over de verlaging van de drempel voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Hij is gematigd positief volgens de krant. “Maar ik kan nog niet juichen.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Toch uitbreiden
Uitbreiden ondanks de energiecrisis. Er zijn bakkers die dat doen. Zoals de bijna honderd jaar oude patisserie Lindeboom in Zwolle. “De eigenaren weten sinds kort dat de toekomst van Lindeboom verzekerd is”, aldus De Stentor.

Ook de jonge ondernemer Erik van Rodijnen (29) neemt vol enthousiasme een bakkerij over, de bekende Nijmeegse bakker Arend. “Ja, de tijden zijn spannend. Maar dat is voor iederéén zo”, zegt hij in De Ondernemer.

Positief blijven
Het AD geeft gehoor aan de oproep van Versbakkerij Eshuis uit Moerkapelle om ook positief te brengen. Vader Henk, dochter Marieke en schoonzoon Daniël gaan niet bij de pakken neerzitten aldus het dagblad.

In het Noordhollands Dagblad maakt bakker Jaap Tuijn van Bakkerij Rijkenberg aan het Emmaplein in Haarlem korte metten met gerucht dat de bakkerij gaat sluiten. “Wij gaan niet dicht!”

Ander nieuws

Ook in andere media positief nieuws over branche. In Trouw aandacht voor de Broodexpress in Den Haag. Vrijwilligers halen overgebleven brood op en herverdelen het. Dit komt maandelijks neer op zo’n 5000 broden die anders worden weggegooid. “Daar kunnen veel gezinnetjes van eten.”

"Bakkers in Nederlands- en Belgisch-Limburg proberen het karakter van de Limburgse vlaai te bewaken door bij de EU een beschermde status aan te vragen.", meldt Nu.nl. "Als de Limburgse vlaai die status krijgt, mag die alleen zo heten als het gebak in Limburg gemaakt is."

Deegventers, ook wel deegventjes of deegmannetjes, horen in Zeeuws-Vlaanderen bij het Sinterklaasfeest. Omroep Zeeland spreekt oud-bakker Jan Goethals over deze lokale lekkernij. “Iedere bakker geeft er zijn eigen draai aan.”

En tot slot, de Bakkersvakwedstrijden zijn niet ongemerkt voorbij gegaan aan de media. In het AD aandacht voor bakker Vreugdenhil, de beste koekbakker van Nederland. Stellingwerf gaat langs bij prijswinnaars Twan Miedema en Eline Kruiper van Bakkerij. En Het Dagblad van het Noorden spreekt de Nederlands kampioen broodbakken Herman Scheepers.

Dossiers
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis uit Hoofddorp is de winnaar van de Sterkste Schakel regio Kennemerland. Deze ondernemingsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest klantgerichte onderneming in de regio. Peter en Aria Gorthuis ontvingen de trofee tijdens de finale in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief