Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Bakkers vallen om en vragen om hulp. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.
Cijfers minister kloppen niet
Volgens Minister Adriaanse voldoen ruim vier op de vijf bakkers aan de voorwaarden van de TEK-regeling. “Bakkersbond kraakt cijfers minister”, kopt De Limburger. “Bijna niemand komt in aanmerking voor energiecompensatie.”
Faillissement
Bakker Kottier in Breda moet de deuren sluiten vanwege de hoge energiekosten en het tekort aan goed personeel. “Het doet me echt zeer, maar het is niet meer te doen. Ik sta met de rug tegen de muur”, zegt Harold Kottier in BN de Stem.
Ook Bakkerij d’n Bekker is failliet. Een doorstart zit er niet in zegt bakker Hans in De Ondernemer. “Elke bakker zit momenteel in de problemen. Collega’s gaan zich hier niet aan wagen, logisch. Er gaan alleen maar meer klappen vallen, kan ik voorspellen.” De Gelderlander vraagt zich af wat dit betekent voor medewerkers en vaste klanten. “Het voelt als rouw. Ineens is het allemaal voorbij.”
Doorstart?
Voor Bakker de Waal komt er mogelijk wel een doorstart. “Volgens curator Hans Schuurbiers van DHC Advocaten is er een serieuze gegadigde om het failliete bakkersbedrijf, met vestigingen in Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Ridderkerk, over te nemen”, aldus PZC.
Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws.
|
Vanwege het faillissement van Bakker de Waal spreekt Rijnmond met Bakker Uljee over de problemen in de branche. Directeur Daniëlle Uljee: “Supermarkten verkopen hun broden voor spotprijzen en verdienen het terug op kratjes bier en wasmiddelen. Dat kunnen wij niet.”
Noodkreet
Bakker Mark Schut van bakkerij In de Soete Suikerbol in Twello moet ruim een ton meer betalen voor de energierekening. De bakkerij staat op omvallen, schrijft Tubantia. De bakker doet daarom een noodkreet. “Het water gaat ons tot aan de lippen staan.”
Kostenbesparing
Vanwege de hoge kosten voor energie sluit de bakkersfamilie Stroet een dag in de week de bakkerij. “Dat bespaart ons de kosten van drie broodbakkers, drie banketbakkers, drie mensen in de winkel en een bezorger. Dus de personeelslasten van in totaal acht mensen”, aldus Marcel Stroet in Tubantia.
Broodheeren in Raamsdonksveer is een start-up in de bakkersbranche, meldt BN de Stem. En dat de bakkersbranche het moeilijk heeft is geen geheim. Toch is mede-eigenaar Edwin Klaasen optimistisch. “s Avonds gaan alle stekkers eruit.”
Ander nieuws uit de branche
Gelukkig gebeuren er ook nog leuke dingen in de branche. Hieronder een paar lichtpuntjes.
In Zwolle opende de vernieuwde patisserie chocolaterie Lindeboom. RTV Focus Zwolle was aanwezig bij de officiële heropening en blikt terug op de geschiedenis van de patisserie.
Nieuwe oogst spreek akkerbouwer Koen van Didden. Hij slaagde er dit seizoen in geschikte tarwe te telen, deels bestemd voor de bakkerij van zijn vriendin. “Dat zegt niet dat ze volgend jaar baktarwe van eigen bodem kan gebruiken.”
Bakkerij De Kraai opent een nieuwe vestiging in Albergen. Met de nieuwe vestiging hoopt bakker Grego Kraaijvanger zijn bedrijf een steviger fundament te geven, vertelt hij aan Tubantia. “Wie niet waagt, wie niet wint.”
In de Leeuwarder Courant aandacht voor het project ‘Van akker tot bakker’. In dit project staan “biodiversiteit en de lokale productie van graan, meel en brood centraal. Bij bakker Nijstad in Oosterwolde proefden bezoekers zaterdag de eerst nieuwe, duurzame broden.”