Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 43

Broodjes in ovenrek_foto Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

De bakkerijsector heeft het moeilijk met de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Bakkers vallen om en vragen om hulp. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media. 

Volgens de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) hebben inmiddels zo'n twintig bakkerijen de deuren moeten sluiten vanwege de gascrisis en hoge inflatie. “We brengen nu in kaart hoeveel personeel daarmee op straat komt te staan, maar dat zullen er zeker enkele honderden zijn", zegt Marie-Hélène Zengerink in De Ondernemer.

Faillissementen

Een van de bakkerijen die nu omvalt is bakkerij Bakker. 25 februari sluiten de winkels in Groet, Noord Scharwoude en Schoorl. “De klap is groot”, kopt het Noord Hollands Dagblad. Na 125 jaar bestaat het familiebedrijf niet meer.

Ook Bakkerij d’n Bekker met zes winkels in het Land van Cuijk is failliet. Alle winkels zijn dicht en 48 werknemers verliezen hun baan. “Met deze energieprijzen is het geen haalbare kaart meer”, zegt bakker Hans van Duijvenvoorde tegen Omroep Brabant.

Omroep Brabant spreekt ook met Silvia van Nieuwsland van Beko Advies over het faillissement van Bakkerij d’n Bekker. “Dat bakkerij D’n Bekker zelf zijn eigen faillissement heeft aangevraagd is heel triest, en het was niet nodig geweest als de overheid eerder had geholpen.”

De vier winkels van bakkerij Aelbers in regio Utrecht gaan dicht. Het bakkershart van eigenaar Martin Lakerveld huilt, schrijft het AD. “Ik besefte ineens, dat ik Micha het vak niet meer kan leren, zoals ik het zelf heb geleerd van mijn opa en mijn vader.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Duurzaamheid en verhoging van de prijzen

NH Nieuws bezoekt Bakker van Vessem. “Ik ben er, nu de gasprijzen de pan uit zijn gerezen, blij mee dat we tien jaar geleden al zijn gaan verduurzamen”, zegt Jur van den Kolk. De bakkerij bakt voornamelijk met groene stroom. “Gelukkig verbruiken we bijna geen gas meer.”

Vanwege de hoge kosten verhogen veel bakkers hun prijzen. Blijft het betaalbaar? NH Nieuws spreekt hierover met een aantal Noord-Hollandse bakkers. “Vroeger was een ton graan 35 euro en nu bijna 100 euro. Nou reken maar uit. Dat gaat hard.”

Vijf bakkers uit Westerkwartier vragen de gemeente om hulp bij de hoge energiekosten. “Zonder directe financiële steun van de gemeente dreigt het einde voor een aantal van hen, waarschuwen ze”, aldus RTV Noord.

Lichten uit

Afgelopen weekend voerden veel bakkers actie. Ze deden de lichten in de winkel uit en branden kaarsen. Bijvoorbeeld Echte Bakker Groot Koerkamp in Assendorp. “Dit is een noodgreep. Het is 5 voor twaalf voor heel veel bakkers”, aldus Eveline van den Hul – Hoekman in De Swollenaer.

Ook Bakker Piet deed mee aan de actie. “We zitten tot hier in de financiering”, zegt eigenaar Ronny van der Horst in De Ondernemer. “In het voorjaar openden we een nieuwe winkel en bakkerij. We gebruiken zeer zuinige apparatuur en toch is de elektriciteitsrekening gestegen van 12.000 naar 32.000 euro per maand. Daar is niet tegenop te werken, duik je in het rood.”

Bettina Loose van bakkerij Bettina Bakt vertelt in het Parool dat ze hoopt dat de actie Den Haag wakker schudt. ““Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend.”

De actie kreeg veel aandacht in de media. We zagen reportages bij onder andere NOS, Oog TV, Hart van Nederland, RTV Oost, Noordhollands Dagblad, Friesch Dagblad, De Limburger en De Ondernemer.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Bakkerij Broodje van Eigen Deeg moet dicht op zondagochtend

Bakkerij Broodje van Eigen Deeg moet dicht op zondagochtend

Bakkerij Broodje van Eigen Deeg in Groningen moet voortaan op zondagochtend gesloten zijn. Zeven jaar lang was de zaak op zondag vroeg open, maar dat bleek tegen de regels. Naar aanleiding van een klacht liet de gemeente de eigenaars weten dat de bakkerij per direct dicht moet blijven op zondagochtend.

Recht op billijke ontslagvergoeding?

Recht op billijke ontslagvergoeding?

Veel werkgevers weten niet dat een werknemer na op­zegging van de arbeidsovereenkomst met instemming van het UWV, de kanton­rechter alsnog om een billijke vergoeding kan vragen.

Vijf redenen om naar Sigep 2023 te gaan

Vijf redenen om naar Sigep 2023 te gaan

De 44e editie van Sigep vindt plaats van 21 tot en met 25 januari 2023. Het Expo Centre in het Italiaanse Rimini staat die dagen volledig in het teken van ijs, banket, brood, chocolade en koffie. Vakblad IJs geeft vijf redenen om deze beurs te bezoeken.