Bakkerijwereld succesvol door social media

Bakkerijwereld_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Vijf jaar geleden richtte Jan Snippenberg Bakkerijwereld, een bedrijf dat zich specialiseert in de in- en verkoop van bakkerijmachines, op. Door creatieve marketing en handig gebruik van sociale media werd Bakkerijwereld een succes. 

Jan had jarenlang als bakker gewerkt toen hij zich een jaar of zes geleden begon te verdiepen in sociale media. Online kwam hij in contact met mensen die bakkers-gerelateerde vragen hadden. Door zijn ervaring in het vak kon hij veel van die vragen beantwoorden. Deze hobby groeide uit tot een bedrijf. Jan: "Ik vind het leuk om via sociale media mensen te helpen, vooral het netwerken en het zoeken van kopers bij verkopers. Na een tijdje kreeg ik het zo druk dat ik er mijn werk van kon maken. Zo ontstond Bakkerijwereld."

Het uitgangspunt van Bakkerijwereld is de wens van de klant. "Andere bedrijven zeggen: ‘we hebben dit en dit te bieden’ en vervolgens proberen ze hun producten aan de man te brengen", vertelt Jan. "Mijn aanpak is anders. Ik wil het probleem van de klant oplossen. De klant vraagt en ik ga op zoek naar een oplossing."

Open en eerlijk

Dat betekent ook dat hij niet altijd voor de meest winstgevende optie kiest. Hij wijst op een kapotte mengmachine, van een bakker die hij heeft leren kennen via Facebook. "Ik had haar een nieuwe machine kunnen verkopen, maar ik ken haar situatie. Ze heeft de afgelopen tijd al een aantal investeringen bij mij gedaan en wil de kosten nu zo laag mogelijk houden. Ik heb de machine nagekeken en zag dat-ie nog gerepareerd kan worden. Dat laat ik doen door mensen uit mijn netwerk. Op dat moment verdien ik minder geld, maar ik behoud wel mijn klant en ik kweek goodwill. Door altijd open en eerlijk te zijn."

Dat betekent ook dat Jan zo nu en dan een potentiële klant doorstuurt naar een concurrent. “Mijn bedrijf is niet ingericht op verkoop van grote installaties. Als een klant daarnaar vraagt, noem ik de naam van een collega. Mensen waarderen die transparantie.’”

Meer weten over Jan Snippenberg en zijn onderneming Bakkerijwereld? Lees dan het complete artikel van Christiaan van Beemen in Bakkers in bedrijf 7-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

Lees ook
NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Sociale media:  alles onder controle?

Sociale media: alles onder controle?

Uw medewerker onderhoudt al jaren uw website, webshop en Facebookpagina. Maar wat als hij ziek wordt of een andere baan vindt? Sociale en online­media zijn voor veel bakkerijen inmiddels onmisbare communicatie- en verkoopkanalen. Ga daarom eens na of u het aan ‘de achterkant’ allemaal goed geregeld hebt: op technisch, organisatorisch en juridisch vlak....

Coen Nikkels nieuwe verkoopadviseur Van Asselt & Alferink

Coen Nikkels nieuwe verkoopadviseur Van Asselt & Alferink

Van Asselt & Alferink heeft een nieuwe verkoopadviseur. Vanaf 1 februari gaat Coen Nikkels in deze functie aan de slag bij het bedrijf in Culemborg. Als verkoopadviseur is hij verantwoordelijk voor de verkoop van ovens, koelapparatuur en bakkerijmachines in West Nederland.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...