Bakkerijsector positieve uitzondering in achterblijvende zoutreductie

ZWOLLE - De geconstateerde daling in zoutgehalte tussen 2011 en 2013 lijkt zich niet voort te zetten in 2014 en 2015, blijkt uit onderzoek van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De bakkerijsector is een positieve uitzondering. Bij brood is het zoutgehalte in 2015 ten opzichte van 2011 met maar liefst 15,3 procent gedaald.

Onderzoek NVWA

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de NVWA. De Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting en de Consumentenbond herhalen daarom hun pleidooi voor versteviging van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Uit de monitoring van de NVWA blijkt dat er de afgelopen 4 jaar een bescheiden zoutreductie van 6,8 procent is behaald. Die reductie is echter vrijwel geheel bereikt vóór 2014, dus voordat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is gesloten. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling moet leiden tot minder zout, verzadigd vet en suikers in bewerkte voedingsmiddelen en is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Niet serieus

De NVWA constateert ook een toename van het zoutgehalte in de categorie sauzen en conserven. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: "Het is opmerkelijk dat de industrie op basis van het NVWA-rapport zegt dat gemaakte afspraken in het akkoord worden nagekomen, terwijl uit de monitoring juist blijkt dat de zoutreductie nauwelijks nog doorzet sinds het akkoord in werking is getreden." De Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting en de Consumentenbond staan positief tegenover het akkoord, met een onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) die de plannen van de verschillende levensmiddelensectoren toetst. Maar de stuurgroep van het akkoord (voornamelijk vertegenwoordigers van de sector) lijkt de adviezen van de WAC niet serieus te nemen. De Wetenschappelijke Adviescommissie is niet onder de indruk van de plannen die de stuurgroep tot nu toe heeft ingediend, voor onder andere de vleeswaren-, de soepen- en de sauzensector en de stuurgroep negeert vervolgens de adviezen voor verbetering.

Onafhankelijker

De maatschappelijke organisaties vinden dat de stuurgroep onafhankelijker moet zijn, dat er meer waarborgen moeten komen, dat de plannen ambitieus zijn, dat alle bedrijven meedoen én dat er sancties moeten komen voor bedrijven die niet aan de maatstaven voldoen. Uiteindelijk blijkt keer op keer dat slechts enkele sectoren - zoals brood en 'enkelvoudige' groenteconserven - serieus stappen met zoutreductie hebben gezet. Bij de succesvolle zoutreductie in brood kwam dit bovendien door wettelijke regels op initiatief van de branche zelf.

Bijna iedereen eet te veel zout

Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, maar 6 gram is de maximale hoeveelheid aanbevolen door de Gezondheidsraad. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien kan te veel zout zorgen voor nierschade. Bijna iedereen (85%) eet te veel zout. Zo'n 80 procent van het zout dat consumenten eten, zit in bewerkte voedingsmiddelen.

Lees ook
Nieuwjaarsevent Bakery Nexus in teken van zuur

Nieuwjaarsevent Bakery Nexus in teken van zuur

Op maandag 27 januari 2020 organiseert Bakery Nexus opnieuw een opvallend nieuwjaarsevent. Plaats van handeling: het voormalige bierdepot en toekomstige bakkerij ‘De BroodBrouwers’ in Den Haag. Thema van de middag: zuur, in de breedste zin van het woord. Nadat zout uit steeds meer producten is verbannen, was in 2019 het zoet aan de beurt....

Minister Schouten stelt orde op zaken bij NVWA

Minister Schouten stelt orde op zaken bij NVWA

Minister Carola Schouten (LNV) treft ingrijpende maatregelen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van het gefaalde ict-project Inspect dat dit jaar werd stopgezet. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft te weinig zicht op voedselveiligheidsrisico’s

Nederland heeft te weinig zicht op voedselveiligheidsrisico’s

Een veel gestructureerdere aanpak is nodig om onnodige schade aan de volksgezondheid te voorkomen. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevat een duidelijke conclusie: het voedselveiligheidsmanagement in Nederland functioneert onder de maat.

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...