Bakkerijbranche ondertekent manifest voor imagoverbetering

Branche manifest_foto Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Verschillende partijen uit de bakkerijbranche ondertekenden 11 februari een manifest om de samenwerking te bekrachtigen. Het doel is om het imago van de bakkerijketen te versterken en de continuïteit van de sector een belangrijke impuls te geven. "Wil de totale bakkerijsector een goede toekomst tegemoet gaan, dan is het nú nodig om nauw samen te werken aan imagoverbetering van de gehele bakkerijketen", aldus persbericht.

De ondertekenaars van het manifest willen zich actief inzetten om te komen tot een actieprogramma dat er - om te beginnen - toe moet leiden dat de bakkerijbranche wordt gezien als een aantrekkelijke sector om in te werken, waar voldoende goedgekwalificeerde medewerkers instromen en waar een gezonde aanwas is van nieuwe bakkerijondernemers. Dit staat in het ‘Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking’ beschreven.

Initiatiefnemers

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (Nebafa), het Genootschap voor de Bakkerij en Beko Coöperatie namen het initiatief voor dit manifest. Deze partijen ondertekenden het manifest als eerste.

Breed draagvlak

De bakkerijsector kent een lange historie van samen optrekken. In het recente verleden zijn diverse initiatieven genomen om tot verdere samenwerking te komen. Deze pogingen zijn om verschillende redenen niet geslaagd. Met het ondertekenen van dit manifest wordt een nieuwe weg ingeslagen, waarbij een breed draagvlak het uitgangspunt is. De initiatiefnemers zoeken dan ook nadrukkelijk naar brede verbinding met de andere organisaties in en rond de bakkerijketen. Te denken valt daarbij aan de bakkerijgildes, de grossiers, werknemersorganisaties, het (vak)onderwijs, wetenschapsinstanties en de overheid. ‘Iedereen die wil, mag meedoen’, zo is het motto.

 ‘Nieuwe beweging’

De ondertekening van het manifest vond plaats in het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen. “Dit is mogelijk het startpunt van een nieuwe beweging die gaat leiden tot vereende en vruchtbare branchekrachten, met respect voor bestaande initiatieven die toegevoegde waarde hebben”, vat Roland van Dam, algemeen directeur Borgesius en bestuurslid NVB, het belang van het manifest samen. “Dit manifest is pas het begin”, vult Arend Kisteman, voorzitter van de NBOV, aan. “Een mooie, nieuwe kans voor structurele samenwerking. Daar werken wij graag aan mee.” Volgens Nebafa-voorzitter Alfred Bruin is een gezonde bakkerijsector in ieders belang, ook voor de vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen. “Het verbinden van ketenpartijen is daarbij cruciaal. Daarom scharen wij ons achter dit manifest.”

Nationale bakkerijfederatie

De volgende stap is dat er een organisatiestructuur wordt gevormd die actief en pragmatisch aan de slag gaan. Ook wordt de oprichting van een nationale bakkerijfederatie onderzocht, om de ketensamenwerking te kaderen. Het voordeel van een federatie is dat er formeel wordt samengewerkt door de partijen, maar met behoud van de eigen identiteit en signatuur van alle partners. Of zo’n federatie haalbaar is, moet in de loop van 2021 duidelijk zijn.

Dossiers
Lees ook
‘We moeten naar een energietechnisch slimmer gebruik van ovens’

‘We moeten naar een energietechnisch slimmer gebruik van ovens’

Op 20 april organiseerde het Bakery Sweets Center een ‘Bakery Sweets Session’ over ovens en energie. Tijdens dit webinar stond onder meer de vraag centraal hoe je de bakkerij kunt verduurzamen en welke vorm van energie het meest voor de hand ligt om een aardgasloze toekomst te realiseren: elektriciteit of waterstof?

Ter Haar maakt machines op maat voor de bakkerij

Ter Haar maakt machines op maat voor de bakkerij

Oliebollenlijnen, bollenrijskasten, hefkiep- en silo-installaties worden door Ter Haar Bakkerijmachines op maat gemaakt, passend voor elk bedrijf. Daarnaast handelt het bedrijf in diverse nieuwe en gebruikte bakkerijmachines, en kan de klant er terecht voor revisie en onderhoud. Het familiebedrijf in Nijverdal bestaat inmiddels 53 jaar, en de nieuwe...

'Industriële bakkerijen voelen effecten van corona nog steeds'

'Industriële bakkerijen voelen effecten van corona nog steeds'

De coronacrisis heeft nog steeds impact op de industriële bakkerijen. Dit concludeert de NVB op basis van twee enquêtes die de vereniging onder haar leden hield.