Bakkerij Voncken maakt brood van graan uit Limburgs natuurgebied Terworm

31 maart 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Bakkerij Voncken in Heerlen brengt een brood op de markt dat gemaakt is van graan afkomstig uit het Limburgse natuurgebied Terworm. De bakkerij ontwikkelde het graan in samenwerking met landbouwer Bart Huijts.

Bakker Frans Voncken had al een enige tijd het idee om een kwaliteitsbrood te ontwikkelen dat geheel afkomstig is uit de regio. Vanaf april verkoopt hij het brood genaamd ‘Het Genot van TerWorm. Voncken: “Als echte Heerlense jongen heb ik mij altijd betrokken gevoeld bij de regio en vind ik het belangrijk dat ook wij als bakkerij ons steentje bijdragen aan het behoud van onze regionale voedingsbronnen. Tegenwoordig komen bijna alle voedingsbronnen van buiten onze regio, daarmee vergeten we onze eigen kracht. Met ‘Het Genot van TerWorm’ hebben wij een nieuw kwaliteitsbrood ontwikkeld dat 100% streekproduct is.”

Landbouwer Bart Huijts is eigenaar van Hoeve Steenis in Voerendaal. Toen hij benaderd werd door Bakkerij Voncken om samen een nieuw brood te ontwikkelen, greep hij de uitdaging met beide handen aan. “Als landbouwer heb je niet de middelen om een lokaal brood goed in de markt te zetten. Bakkerij Voncken heeft zich de afgelopen jaren zo doorontwikkeld dat zij naast hun bakkunsten ook een geoliede marketingmachine zijn geworden. Die combinatie maakt dat wij samen met Bakkerij Voncken dit brood goed en krachtig kunnen neerzetten”, aldus Huijts.

Het Genot van TerWorm is een op de vloer gebakken brood met een regionale smaak. Het wordt in twee soorten aangeboden, in een tarwe en witte variant. Ter ere van het 115-jarig bestaan van Bakkerij Voncken lanceren de bakkerij en Hoeve Steenis op het brood op 1 april.

Altijd op de hoogte blijven?