Bakkerij van de Ven steunt 'Helemaal Groen'-initiatief

15 januari 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

Anita en Ruud van de Ven van de gelijknamige bakkerij uit Venhorst doen een oproep aan hun trouwe klanten. Via de winkels vragen zij mensen om mee te doen aan het initiatief 'Helemaal Groen' dat in de Achterhoek is ontstaan en langzaamaan het hele land verovert.

Anita: "Ik ben vorig jaar begonnen met wandelen in onze mooie omgeving. Maar ik stoorde me er meer en meer aan om tijdens het wandelen ook veel zwerfafval tegen te komen. Ik heb toen besloten om letterlijk de handschoen op te pakken, en te starten met het opruimen van zwerfafval. Op een gegeven moment was Ruud bij toeval mee tijdens een van de wandelingen. Op een stukje van slechts één kilometer vulden we 4 volle vuilniszakken met zwerfafval. Toen viel ook bij Ruud het kwartje".

Helemaal Groen

Ruud stelde zich ten doel om Brabant helemaal groen te gaan maken. Stukje bij beetje. De plannen waren ambitieus. Er moest een app komen die de groene kilometers van enthousiaste deelnemers kon registreren. Het netwerk van de bakkerij met winkels in de gemeentes Boekel, Uden, Gemert-Bakel, Laarbeek en St. Anthonis kon worden gebruikt om mensen te enthousiasmeren. De bakkerij zou hoofdsponsor worden van het initiatief, maar alles zonder enig commercieel belang. Er werd een brainstormgroep samengesteld, en al snel bleken er zich in de directe omgeving meer enthousiastelingen te bevinden. Zo werd onder andere het contact gelegd met Eef en Bert, van Schoon Gemert-Bakel. Eef wist te vertellen dat er in de Achterhoek een soortgelijk initiatief was ontstaan met de naam 'Helemaal groen'. Daarop besloten Anita en Ruud contact te leggen met Jaap de Boer. Met zeven andere mensen begon de gepensioneerde dierenarts uit Geesteren de Helemaal Groen App.

Strijd tegen zwerfafval

Na een periode van enkele maanden voorbereiding is op 4 januari de strijd tegen het zwerfafval begonnen. Via een speciale pagina op de website van Bakker van de Ven, kan per gemeente live bekeken worden hoeveel groene kilometers er zijn gerealiseerd. Per dag, per maand en voor het hele jaar. Ook is er veel praktische informatie te vinden. "Als je begint met het opruimen van zwerfafval dan kom je voor praktische uitdagingen te staan. Zijn er in onze gemeente grijpers of hesjes beschikbaar? Waar kan ik een volle vuilniszak zwerfafval melden? Deze zaken zijn per gemeente anders georganiseerd, en je hebt vaak verschillende websites of telefoonnummers nodig om antwoord te krijgen op vragen. We vonden het belangrijk om alle praktische informatie te bundelen op onze website. Je kunt met handige buttons bovendien direct bellen of mailen om een melding te doen, of om in contact te treden", aldus Anita.

Sponsor

Toen bleek dat van de Ven zelf geen app meer hoefde te ontwikkelen, werd besloten om zich te committeren aan de bestaande Helemaal Groen App van Jaap de Boer. Van de Ven is inmiddels sponsor van stichting Helemaal Groen, en daagt bovendien regionale deelnemers extra uit. Per groene kilometer stelt van de Ven namelijk 50 cent extra beschikbaar voor de stichting Helemaal Groen. Met een maximum van 500 euro per Gemeente. Ruud: "Als Brabant zijn best doet dan kan de stichting rekenen op een extra bijdrage van vijfentwintighonderd euro. Daarnaast belonen we de individuele deelnemers ook. Als zij een groene route uit de Helemaal Groen App tonnen in een van onze winkels krijgen zij eenmalig een lekkere verantwoorde verrassing

Altijd op de hoogte blijven?