Bakkerij Tom van Otterloo opent tweede bakkerij

ARNHEM - Tom van Otterloo heeft zijn biologische desembakkerij in Arnhem geopend. In de nieuwe bakkerij, de tweede vestiging van bakker Tom van Otterloo, worden biologische desembroden gebakken. De bakkerij is volledig open en zichtbaar geplaatst in de winkel. De klanten kunnen de bakkers overdag tijdens de openingstijden aan het werk zien. In het bakkerscafé kunnen klanten ook terecht voor ontbijt, lunch, soep, hartige taart en Arnhemse Peezekoffie.

Desembakkerij en duurzaamheid

De nieuwe bakkerij is gebaseerd op vier peilers; desem, duurzaam, een korte keten (transparantie, faire prijs voor iedereen) en nauwe samenwerking met de wijk en stad. Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zowel voor de inventaris, veel komt van de kringloopwinkel en de oven en bakkerijmachines zijn tweedehands, als de manier waarop het pand verwarmd wordt. Een gedeelte van de inrichting is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Niek Wagemans. Gemaakt van materiaal dat hij samen met Tom, Franske en Sebastiaan Hetterschijt, een nieuwe partner in het bedrijf, in de wijk verzameld heeft. Veel buurtbewoners gaven spontaan ramen, oude (serre)deuren en zelfs het granieten aanrecht bij de horecacounter is afkomstig uit de wijk. Het ontwerp van de winkel is van Desarc. De toonbank, broodrekken en tafels zijn speciaal gemaakt door Monolyte eveneens een Arnhems bedrijf. Zelfs een aantal nieuwe medewerkers is afkomstig uit de wijk. Zij waren betrokken bij een talentenprogramma van de Stichting Blauwe(W)ijkEconomie in het Spijkerkwartier.

Bakkerij Tom van Otterloo

Door deze nieuwe stap wordt het biologische desem assortiment verder uitgebreid. Ook viennoiserie zoals Franse croissants en chocoladebroodjes worden in de Steenstraat gemaakt en gebakken. De producten van beide bakkerijen zijn in alle winkels verkrijgbaar.

Foodstraat van Arnhem

20 jaar geleden begon Tom van Otterloo zijn bakkerij in De Steeg. Daar zal de productie van het ‘gewone’ busbrood blijven plaatsvinden. Naast het bakken van brood heeft het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Tom participeert in de wijk, werkt bij voorkeur met biologische en/of streekproducten en werkt graag samen met lokale ondernemers of kunstenaars. Het bedrijf wil zich samen met haar personeelsleden en andere ondernemers gaan inzetten om de Steenstraat dé Foodstraat van Arnhem te maken.

Lees ook
25-jarig jubileum Gerard & Suus

25-jarig jubileum Gerard & Suus

Biologische bakkerij Gerard & Suus bestaat dit jaar het 25 jaar. Dat wordt gevierd met een open avond. Op vrijdag 15 oktober opent bakkerij samen met Korenmolen de Twee Gebroeders aan de Maasdijk de deuren.

KEEK telt drie vestigingen in Utrechtse binnenstad

KEEK telt drie vestigingen in Utrechtse binnenstad

Maria Zwart is eigenares van KEEK: een biologische bakkerij met twee bakkerswinkels en een lunchroom in Utrecht. Haar belangrijkste drijfveren? Heel lekkere dingen maken en toekomstbestendig ondernemen. “We hebben nog een paar jaar om onze uitstoot op orde te krijgen. De enige manier om de angst die dat veroorzaakt onder controle te krijgen, is alvast...

Binnenkort opent Bakkerij van Namen de deuren

Binnenkort opent Bakkerij van Namen de deuren

Bakker Patrick van Namen opent op donderdag 9 september zijn bakkerij in Zaltbommel. Patrick: "Ik wil mensen het echte ambacht laten proeven dat je bij veel bakkerijen juist ziet verdwijnen. Geen poeders en broodverbetermiddelen. Bij Van Namen proef je kwaliteit en kies je voor echte smaakbeleving."