Bakkerij ’t Kraayennest verkoopt Nijmeegs Romeinenbrood

30 januari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

Vanaf vandaag gaat Bakkerij ’t Kraayennest in Nijmegen brood verkopen in haar winkels dat vegan, E-nummervrij en zonder lactose is bereid. Het brood heet Romeinenbrood, vernoemd naar de lange historie van de Romeinen in Nijmegen (Noviomagus).

De bakkers van ’t Kraayennest werden geïnspireerd om terug te gaan in de tijd en broden te ontwikkelen zoals brood vroeger werd gemaakt, maar dan in een modern jasje. De consument is steeds kritischer op voeding en op zoek naar gezonde voeding, allergenenvrij en liefst zonder dierlijke ingrediënten. Het resultaat, Romeinenbrood, is vegan, E-nummervrij en lactosevrij en gemaakt van speciaal geselecteerde granen en zaden.

Het beeldmerk van het Romeinenbrood is een cartoon van het enorme beeld van het Romeins masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld dat op het stadseiland in Veur-Lent staat. Romeinse soldaten hebben dit masker vroeger gedragen bij gevechten, parades, ceremonies en toernooien. Een mooie verwijzing naar de historie van de oudste stad van Nederland.

Romeinenbrood is het “broertje” van het Nijmeegs Marikenbrood. Marikenbrood is bedacht in 1980 door een Nijmeegse bakker. Hij vernoemde het brood naar Mariken van Nieumeghen. Zij is hoofdfiguur in een bekend middeleeuws mirakelspel dat zich afspeelde op de Grote Markt van Nijmegen. Hier staat ook een bronzenbeeld van Mariken. Dit brood is uitgegroeid tot het cadeau-artikel van Nijmegen.

Altijd op de hoogte blijven?