Bakkerij ’t Kraayennest verkoopt Nijmeegs Romeinenbrood

Romeinenbrood kraayennest

Vanaf vandaag gaat Bakkerij ’t Kraayennest in Nijmegen brood verkopen in haar winkels dat vegan, E-nummervrij en zonder lactose is bereid. Het brood heet Romeinenbrood, vernoemd naar de lange historie van de Romeinen in Nijmegen (Noviomagus).

De bakkers van ’t Kraayennest werden geïnspireerd om terug te gaan in de tijd en broden te ontwikkelen zoals brood vroeger werd gemaakt, maar dan in een modern jasje. De consument is steeds kritischer op voeding en op zoek naar gezonde voeding, allergenenvrij en liefst zonder dierlijke ingrediënten. Het resultaat, Romeinenbrood, is vegan, E-nummervrij en lactosevrij en gemaakt van speciaal geselecteerde granen en zaden.

Het beeldmerk van het Romeinenbrood is een cartoon van het enorme beeld van het Romeins masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld dat op het stadseiland in Veur-Lent staat. Romeinse soldaten hebben dit masker vroeger gedragen bij gevechten, parades, ceremonies en toernooien. Een mooie verwijzing naar de historie van de oudste stad van Nederland.

Romeinenbrood is het “broertje” van het Nijmeegs Marikenbrood. Marikenbrood is bedacht in 1980 door een Nijmeegse bakker. Hij vernoemde het brood naar Mariken van Nieumeghen. Zij is hoofdfiguur in een bekend middeleeuws mirakelspel dat zich afspeelde op de Grote Markt van Nijmegen. Hier staat ook een bronzenbeeld van Mariken. Dit brood is uitgegroeid tot het cadeau-artikel van Nijmegen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
NBC: broodconsumptie staat onder druk

NBC: broodconsumptie staat onder druk

Het dagelijks eten van brood staat onder druk, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Jaarlijks brengt het NBC de broodmarkt in kaart. Dit zijn de meest opvallende marktcijfers en ontwikkelingen van brood tot en met 2022.

Bakkerij ‘t Kraayennest verkozen tot Top Bakker van het jaar

Bakkerij ‘t Kraayennest verkozen tot Top Bakker van het jaar

Bakkerij ‘t Kraayennest uit Nijmegen is op het Bakkersfestijn van 21 maart verkozen tot Top Bakker van het jaar 2023. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij ‘t Kraayennest heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het Jaar noemen.

PLUS start met verkoop brood van gisteren

PLUS start met verkoop brood van gisteren

Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.